Ingen ost är den andra lik i Hyby

HYBY. På ena sidan vägen produceras ostar i liten skala. På andra sidan betar korna som mjölken kommer ifrån. Soldattorpets mejeri i Hyby kan sägas utgöra sinnebilden av närproducerad mat.

– Är dina byxor rena, frågar Maria Tuvesson Lindgren innan vi sätter på oss fotskydd och tittar in i det lilla kylrummet.

För några år sedan lämnade hon jobbet som säljare hos en förpackningstillverkare och startade ett eget mejeri intill bostaden i Hyby.
– Jag gillar djur och natur, därför ville jag arbeta med något mer jordnära. Att det blev just ost beror delvis på att jag har bott i Schweiz.

Maria Tuvesson Lindgren är inte beroende av några långväga mjölktransporter. I stället hämtas råvaran från en mjölkgård på andra sidan vägen.
– Det blir inte mer närproducerat än så här, säger Maria Tuvesson Lindgren.

Sortimentet består av mögelostar, marinerad ost på burk och hårdostar. Försäljningen sker via marknadsbesök, från den egna gårdsbutiken och genom vissa livsmedelshandlare.

Många konsumenter är dock vana vid massproducerade mejeriprodukter, vilket leder till en del ”kulturkrockar”.
– Många tror att all ost tillverkas i stor skala. Det har hänt att min ost tagit slut i en affär och expediten sagt att 'osten är slut på fabriken', säger Maria Tuvesson Lindgren och skrattar.

Det finns även en företsällning om att en viss ost alltid ser ut och smakar likadant. Men det är omöjligt när osten blir till ett hantverk.
– Ingen ost är den andra lik på pricken. Färgen blir till exempel mer gul om korna har ätit gräs, och mikrofloran kan påverka smaken. Men det är ju också hela charmen eftersom varje kund får en unik produkt.

Även Maria Tuvesson Lindgren vittnar om att fler efterfrågar närproducerat. Och hon delar med sig av ett tips till de som tvekar inför priserna på närproducerat
– Det behöver inte bli så dyrt om man köper varorna när det är säsong.

Ser du några orosmoln på mejerihimlen?
– Om vi äter för lite svenskt kött så riskerar de svenska mjölkgårdarna att försvinna. Många tänker inte på att mjölkbönderna även måste sälja kött för att klara sig.

Publicerad 05 June 2013 00:00