Skånskt mejeri bäst i Norden på blåmögel

Tilldelas utmärkelsen Nordens ost

SVEDALA. Under årets upplaga av Nordens största Ostfestival Kulinarisk Sydfyn i Danmark, plockade flerfaldigt prisbelönta Soldattorpets Mejeri hem första platsen i blåmögelklassen för sin ost Hyby Blå.  De stod även som vinnare av hela tävlingen och fick därmed utmärkelsen Nordens ost. 
Soldattorpets mejeri är ett litet gårdsmejeri i Hyby utanför Svedala som drivs av Maria Tuvesson Lindgren sedan sex år tillbaka. 
På mejeriet tillverkas årligen cirka fyra och ett halvt ton hantverksmässig ost i form av två olika blåmögelostar, en vitmögelost och en långlagrad hårdost.
Dessutom gör de ostkaka som de tilldelades silvermedalj för 2014 i SM för hantverkare där även Hyby Blå fick silvermedalj i fjol. 
 Vi är ett mycket litet mejeri med stor passion för det vi gör. Det ligger mycket, mycket arbete, svett och tårar bakom våra ostar. Därför är det extra glädjande när man får ett kvitto på att man har lyckats, säger Maria Tuvesson Lindgren, som för första gången ställer upp i en tävling utanför Sverige.
– Vi har deltagit i en hel del svenska mästerskap tidigare och kände nu att vi ville prova på något lite större. Att det blev vi som vann alltihop kom verkligen som en glad överraskning. Det hade vi inte förväntat oss. De andra deltagarna är betydligt större mejerier som gör fantastiskt fina ostar. Vi är väldigt stolta. 
Att Soldattorpet tog hem vinsten i just Danmark kom dessutom väldigt lägligt.
– Vår ambition är att börja sälja till Köpenhamn med omnejd och då passar ju detta som handen i handsken. 
 
 

Om Kulinarisk Sydfyn

Föreningen Kulinarisk Sydfyns mål är att synliggöra och marknadsföra regionala råvaror och producenter. De har de sista 16 åren arrangerat  Matmarknaden i Svendborg den sista helgen i juni.

Föreningen vill lyfta fram och sätta fokus på de hantverksmässiga ostarnas traditioner som ligger till grund för framställningen med hopp om att folk inte glömmer dessa ostar och att kvaliteten och hantverket får den plats i dagligvaruhandeln som den förtjäna.

 

Publicerad 29 June 2016 15:14