Sandra Redlaff hemma om i Malmö. När hon inte bor här bor hon i Stockholm. Hon är aktuell i tv-serien

Sandra Redlaff hemma om i Malmö. När hon inte bor här bor hon i Stockholm. Hon är aktuell i tv-serien "Innan vi dör", där hon gör rollen som Blanka. Foto: Oskar Elfving Söderström

Sandra Redlaff är mitt i genombrottet

Aktuell i SVT:s "Innan vi dör": "Jag känner mig privilegierad"

Av
Markus Celander

SKÅNE. De senaste två åren har hon märkts allt mer. Nu är hon mitt i sitt stora genombrott i SVT:s storsatsning ”Innan vi dör”.
– Jag tänker inte på att det gått bra, jag är bara mitt i det. Kanske jag borde lära mig att njuta mer av stunden, säger Sandra Redlaff.

Hon använder inga stora ord eller gester när hon beskriver sin skådistillvaro. Hon beskriver den som att utföra ett hantverk, ett hårt jobb.

Men det är klart, påpekar Sandra Redlaff, det är skillnad på jobb och jobb.

– Jag har arbetat med fria grupper, och gjort lågbudgetfilmer, som ”Bieffekterna”. Där fixade man det mesta själv – fika, smink, transport. I en produktion som ”Innan vi dör” har vi skådespelare en stor personal runt oss som fixar allt sådant.

Som många andra småtjejer var Sandra Redlaff övertygad om att hon skulle bli sångerska eller skådis. En övertygelse hon aldrig släppte.

I Kristianstad, där hon växte upp, blev det estetisk linje med teaterinriktning på Christian 4:s gymnasium. Därifrån vidare till Skara skolscen, en folkhögskoleutbildning som förde henne till Malmö scenskola, där hon gick ut 2014.

– En av mina lärare på C4 tipsade mig om att först pröva med folkhögskolan, för att testa. Jag förstod snabbt att Skara skolscen var en bra, yrkesförberedande utbildning. Många går bara den.

Då hade hon ingen tanke på scenskolan.

– Jag kommer inte från någon skådisfamilj, och rörde mig över huvudtaget aldrig bland folk från branschen. Jag visste knappt något om scenskolan på den tiden. Men i Skara insåg jag att det faktiskt var möjligt att ha skådespelarkonsten som heltidsyrke. Så jag kollade upp scenskolan i Malmö, surfade runt på nätet. Jag ville se hur de såg ut, de som gick där, hur gamla de var, vad de hette. Som sagt, jag hade ingen vidare koll då.

Du var aldrig någon filmfreak?
– Nej. Jag har bättre koll nu, men fortfarande kan folk nämna namn på olika regissörer och skådespelare och jag mumlar ”hmm, okej”. Jag var hos en frisör för ett tag sedan som kände igen mig, hon namedroppade flera skådisar, och jag satt där som ett frågetecken. ”Nämen, vet du inte vem det är?”, frågade hon, ”Nej”, svarade jag, ”Vem är det?”.

Men oavsett det, så har Sandra Redlaff alltid känt att hon hör hemma i film- och teatervärlden.

– Ibland har jag funderat på vad jag skulle gjort om jag inte satsade på detta, och då har jag tänkt på psykologi, polis, marinbiologi. Men det har alltid slutat med teatern.

Blev skådislivet som du föreställde dig när du gick estetisk linje på C4 i Kristianstad?
– Jag hade egentligen inga särskilda föreställningar. Det enda jag tänkt på i efterhand är att jag nog aldrig trodde att det skulle vara så tufft, med alla dessa begåvade människor, och mitt i allt detta finns jag.

– Det är en omväxlande tillvaro, där ingen dag är den andra lik, och jag känner mig privilegierad att få möjligheten att jobba med det jag brinner för, men jag har å andra sidan inte halkat in på detta, utan har jobbat stenhårt mot det.

Skulle du vilja ha en fast anställning på en teater?
– Både ja och nej. Det finns en charm och något positivt i att vara fri att pröva vingarna, men det kräver samtidigt att jag alltid håller koll efter nya jobb, och att jag kan sälja mig själv. Det är inte alltid som både den marknadsmässiga och den kreativa sidan ryms inom samma person, och jag är inte så bekväm med att sälja in mig själv, med att ta för mig – men det ingår ibland i jobbet att säga ”Hej, hej, jag finns”.

PERSONLIGT

Namn: Sandra Redlaff.
Gör: Skådespelare.
Ålder: 29 år.
Bor: Stockholm och Malmö.
Familj: Sambo med en sjöman och en hund vid namn Wilson.
Bakgrund: Född i Olofström, uppvuxen i Kristianstad.
Medverkat i: Flera stora teater- och musikaluppsättningar som ”Cats” och ”Tolvskillingoperan”. I tv bland annat i brittiska ”Wallander” och ”Den fjärde mannen”.
Aktuell: I tv-serien ”Innan vi dör”, senare i år i filmerna ”Paraknas”, ”Bieffekterna” och ”Den enda vägen” och i sommar i pjäsen ”Pastor Quist”på Marsvinsholms slott.
Det visste ni inte om Sandra: ”Jag är väldigt bra på att fickparkera, något jag är lite stolt över. Och så älskar jag att gå i matbutiker. Jag har till och med funderat på att fråga om att få jobba extra i en. Jag älskar miljön.”

Publicerad 09 March 2017 11:00