"Jag heter Mimmi Svensson, är utbildad måltidsekolog vid Örebro Universitet och brinner för mat och miljöfrågor. På gården i Mörhult, några mil söder om Växjö, bor jag tillsammans med min sambo, två hundar och snart även hästar, getter och höns. Här vill vi förverkliga våra drömmar om att bli självförsörjande och även producera grönsaker och kött för försäljning. Vi driver också en blogg där vi delar med oss av våra erfarenheter och hoppas kunna inspirera fler till att odla sin egen mat. Bloggen finns på groonsgard.wordpress.com." Foto: Privat

Gästkrönikör Mimmi Svensson:

I mjölkens förlovade land

GÄSTKRÖNIKA. Mjölken har nog en speciell plats i de flestas hjärtan, på det ena eller andra sättet. Ett glas kall mjölk till den nybakta kanelbullen, debatten kring skolornas lättmjölk, korna som betar i hagen på sommaren och larmen om hur de svenska mjölkbönderna lägger ner.

Mjölkens vara eller icke vara är nu återigen på tapeten när nyheterna basunerade ut rubriker i stil med ” Mjölk förkortar livet”.  När det gäller livsmedelslarm är det såklart bra att nya forskningsrön uppmärksammas och att branscher granskas, men jag skulle kunna önska lite mer nyans i såväl rapportering som tolkning. Min egen uppfattning är att när det kommer till olika livsmedelslarm handlar det ofta om att stora mängder ska konsumeras, mer än gemene man vanligtvis gör.

Snittkonsumenten dricker 1 ½ dl mjölk/dag, medan det är 6 dl som forskarna räknar som en risk. I fallet med mjölk är det också relevant att skilja på drickmjölk och övriga mejeriprodukter eftersom det är mjölksockret som verkar vara orsaken till den lågfrekventa inflammation som mjölk kan skapa. I yoghurt och fil har mjölksockret till stor del redan konsumerats av mjölksyrebakterierna som skapar syran i produkterna.

Kritiskt granskande är inte heller fel när det gäller det omvända fallet, de fantastiska hälsobomberna som ska göra oss friska och fyllda av energi, eller få starka ben för den delen. Oavsett om det är mjölk, morötter eller bröd så är det mesta helt okej att äta om det sker med måtta och med utgångspunkt i rena råvaror.

Bra mat behöver inte vara så krångligt, ät med mångfald, mycket grönsaker och baljväxter, mindre av animaliska produkter och så lite raffinerade råvaror som möjligt. Använd det sunda förnuftet och vårt svenska favorituttryck ”lagom” så behöver du inte få panik nästa gång tidningarna skriver att du kommer dö i förtid. 

Mimmi Svensson

Publicerad 10 March 2017 00:00