Foto: Marek Stefaniak

Foto: Marek Stefaniak

Polisens nya grepp för att klara upp fler brott

"Vi har en oerhört ansträngd situation"

MALMÖ. De många mordutredningarna pressar fortfarande polisen i södra Sverige. Men nu vidtas flera åtgärder som ska öka chanserna att klara upp de grova brotten. Samtidigt tar myndigheten krafttag mot de så kallade mängdbrotten.
– Vi har en oerhört ansträngd situation, där vi just nu har 150 utredare som arbetar bara med det dödliga våldet. Det påverkar dessvärre övrigt arbete, säger biträdande regionpolischef säger Jarl Holmström i ett pressmeddelande.

Men polisen är ändå hoppfull om att lösa fler brott – mycket tack vare ett helt nytt arbetssätt. Ett exempel är en större samordning, vilket gör det lättare att utreda alla brottsmisstankar mot en och samma person samtidigt.
– Ett fåtal individer står för en stor del av de brott som utreds. Det nya ärendesamordningssystemet innebär att vi får en bättre verksamhet och relevanta påföljder för de aktuella individerna, säger Tommy Lindén, som arbetar med utvecklingsfrågor inriktat på utredning och lagföring i region Syd.
Dagens 850 utredare ska dessutom förstärkas med ytterligare 100 medarbetare. Samtidigt kommer ett antal åklagare att placeras hos polismyndigheten för att hjälpa till att klara upp så kallade mängdbrott – till exempel stölder och bedrägerier. Satsningen kommer att pågå i ett halvår.
– Utredningsresurserna kommer att öka påtagligt framöver och vi arbetar riktat och långsiktigt med att förbättra utredningsverksamheten med fokus på mängdbrott, säger Jarl Holmström.

Publicerad 18 March 2017 05:00