Martin Nordin samlar grönsaker till nya experiment. Foto: Oskar Falck.
Burgaren är en borlotti- och kantarellburgare med lingonchutney
och västerbottenost. Foto: Martin Nordin

Martin Nordin samlar grönsaker till nya experiment. Foto: Oskar Falck. Burgaren är en borlotti- och kantarellburgare med lingonchutney och västerbottenost. Foto: Martin Nordin

Köttklassiker blir grön – tävla och vinn boken!

Skånske Instagramkocken Martin Nordin ger ut bok om sina gröna burgare

Av
Markus Celander

SKÅNE. Det började med att han la ut bilder av sin mat på Instagram. Nu släpps hans receptbok, "Gröna burgare", där nötfärsen lämnat plats åt grönsaker.
– Jag hoppas att boken ska inspirera till matlagning, men även till att fler börjar fundera på miljön, säger författaren och hemmakocken Martin Nordin.
I ”Gröna burgare” har Martin Nordin ersatt hamburgarens malda kött med ”biffar” gjorda på en rad olika grönsaker, som bönor, ärter, svamp, kål, rotselleri, jordärtskockor, paprika, avokado, rödbetor och morötter.

Skillnaden mellan olika sorters gröna burgare kan med andra ord vara väldigt stor – ja, variationerna är närmast gränslösa, påpekar Martin Nordin.

– Den klassiska hamburgaren har blivit något som är lite fint, lite snobberi – det finns en klar uppfattning om vad en hamburgare är, en begränsning i hur den bör se ut, vad den kan innehålla och hur den ska smaka. Det som är häftigt med gröna burgare är att det inte finns någon förlaga.

40 år fyllda har Martin Nordin arbetat halva livet med reklam och kommunikation. Men hela tiden har matintresset puttrat bredvid. Och på senare år har det blivit allt intensivare, berättar han.

– För några år sedan började jag lägga ut bilder av min mat på Instagram. I början var det mycket kött, men på senare tid har det blivit allt mer grönsaksfokuserat. Många av mina vänner är vegetarianer och veganer, och jag såg en utmaning i att göra sådan mat. Och till saken hör att jag själv skurit ned kraftigt på min köttkonsumtion.

Hans matbilder på Instagram nådde bokförlaget Bonniers, som kontaktade honom för ett år sedan.

– Vi möttes i Stockholm och de undrade om jag ville göra en grön kokbok. Vi fastnade just för ordet ”grön”. ”Vegetarisk” riskerar bli polariserande, mer för ”dem där”, och inte för ”dem där”. För mig var det viktigt att det inte blev präktigt och pretentiöst.

– Vegetarisk kost är bra och nyttig, men jag vill inte peka med hela handen, eller att boken skulle signalera någon antingen-eller-grej, om du är köttätare eller växtätare. Jag äter som sagt själv kött, men är väldigt intresserad av att laga grön mat.

Men i ditt förord nämner du miljö-tänket?
– Ja, jag bryr mig ju om miljön. Vi måste sänka vår köttkonsumtion. Det bör bli en angelägenhet för alla. Men det är ett komplext problem som utgörs av en rad aspekter, som skogsavverkning för betesmark, foderproduktion, köttransporter över hela planeten. Och så finns där ju hälsoaspekten – vegetarisk mat är nyttig, helt enkelt, och vi människor mår inte bra av att äta för mycket kött.
 
Inspirationen till bokens 31 burgarrecept kommer i flera fall från maträtter som Martin Nordin fastnat för.

– Man kan säga att jag dekonstruerat dem, tagit delar som intresserat mig och byggt upp rätterna igen, fast som gröna burgare.

Recepten är detaljerade och smakerna många. Men så har Martin Nordin också experimenterat mycket under arbetets gång.

– Jag var som besatt när jag gjorde boken. Jag har ju ett dagjobb där jag jobbar mer än 100 procent, så arbetet med boken blev på helger och ibland långt in på nätterna. Köket var som ett enda pysande och puttrande laboratorium, säger han med ett skratt.

Nu kan du vinna ett exemplar av Martin Nordins bok! Klicka här.

PERSONLIGT

Namn: Martin Nordin

Ålder: 40 år.

Familj: Sambo Nicola och barnen Anton och Ellie.

Bor: Limhamn.

Gör: Arbetar med reklam och kommunikation.

Aktuell: Med receptboken "Gröna burgare".

Publicerad 22 March 2017 11:00