Det finns alldeles för få domare i Skåne.

Det finns alldeles för få domare i Skåne.

100 skånska domare saknas:

"Rätt så ansträngt"

Vi har tappat över 100 domare inför säsongen

Av
Gustav Persson

FOTBOLL. Inför säsongen har över 100 skånska domare slutat. Ungefär lika många saknas för att regionen ska ha så många domare som man egentligen behöver.
– Man kan säga att det är rätt så ansträngt, säger Skånes domaransvarige Jörgen Berggren inför säsongen.
Fotbollssäsongen närmar sig med stormsteg. Det betyder att lagen just nu jobbar för fullt för att hitta formen. Samtidigt glömmer man lätt bort att det inte bara är spelare på planen. Och på domarsidan har det varit en minst sagt kämpig vinter.
– Vi har tappat över 100 domare inför säsongen. Det är mycket. Om man tänker på att vi är 500 så är det väldigt många. Det medför att vi måste lägga väldigt mycket fokus på att utbilda och hitta nya domare, säger Skånes domaransvarige Jörgen Berggren.
Jörgen förklarar att det stora arbetet med att hitta nya domare och utbilda dem tar väldigt mycket tid. Helst vill man också ha ansvariga på plats när de nya domarna gör sina första matcher. Det betyder i sin tur att man inte har tid att lägga lika mycket kraft på de domarna som redan finns.
– Annars kunde vi lagt tiden på att hitta de bästa och fortsatt utveckla dem, till exempel. Men tittar man på andra distrikt har vi det bra än så länge. Vi har assisterande domare ner till division 6 på herrsidan. Många andra har bara till division 5, dit vill vi inte komma.
Man räknar med att en domare ska döma i snitt två till två och en halv match i veckan. För att nå upp till det krävs cirka 600 domare i Skåne.
– Vi ligger ungefär 100 domare back, kan man säga. Tack och lov har vi en hel del domare som ställer upp och dömer mycket.
Vilket egentligen inte är bra och något man vill undvika.
– Vissa kan få döma en match på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det finns en risk att man sliter för mycket på domarna. Att vi får skador eller att kvalitet sjunker. Vi vill inte att de ska döma allt för mycket.
Hur gör man då för att få ihop det. Enligt Jörgen är det inte helt enkelt.
– Det är ett stort pussel som måste lägga. Vi har varit tydliga mot föreningarna att inte lägga alla matcher på lördagar. De måste spridas ut, annars klarar vi inte av det.
Att många slutar och att det finns få domare är inte unikt för i år.
– Det finns en tendens att det är många som slutar. Vi har försökt analysera varför. Vi har bland annat frågat alla som slutar om varför de gör det. Och det finns olika anledningar som att man bildat familj, flyttar eller helt enkelt inte har tid.
Att det är ett tufft jobb att döma är ingen hemlighet. Alla som varit på en fotbollsmatch vet att det kan gå hett till ordentligt oavsett nivå.
– Det finns en liten skara som tyvärr slutar för att de känner att det är för mycket hot och skit runt om matcherna. Man är less helt enkelt. Tack och lov är det inte så många som vi befarat som hoppar av på grund av rädsla.
Jörgen är också inne på att unga domare inte riktigt har tålamodet och att de dessutom vill bli sedda och få uppmärksamhet. Något som blir svårt att leva upp till när mycket av arbetet går ut på att utbilda och hitta nya domare.
När säsongen nu närmar sig har de flesta klubbarna ett fullt lag klart. För domarna fortsätter dock arbetet med att fylla truppen.
– Vi utbildar in i det sista. Vi försöker starta nya utbildningar hela tiden och det är ett arbete som alltid pågår.

Publicerad 28 March 2017 06:00