VIDEO:

Grönt ljus till blåljus för alla

"Lika självklart som att ha en varningstriangel"

Av
Fart Dåresson

SVERIGE. Har du någon gång känt att du skulle behöva blåljus på taket för att kunna ta dig fram snabbare i rusningstrafiken? Från och med första juni är detta precis vad du kommer kunna ha.
Under onsdagen sa Riksdagen ja till Regeringens förslag om att tillåta blåljus även på civila bilar i fall av nödläge.
– Det handlar om trafiksäkerhet. Redan i dag har du som privatperson rätt att bryta mot trafikreglerna om det handlar om akut fara och då är det bättre för medtrafikanterna om det visas tydligt, säger Henrik af Blindstyre, säkerhetsstrateg på Trafikverket, som välkomnar Riksdagens beslut.
Även Abril Sillo, VD på Teknikmagasinet, som är en av flera butiker som redan säljer utrustningen, ser positivt på beslutet.
– Vi hoppas självklart på ett uppsving i handeln. Att ha ett blåljus i bilen kommer framöver vara lika självklart som att ha en varningstriangel.
Hos polisen är man mer skeptisk.
– Det är helt galet. Det kommer innebära att var och varannan stolle kan förväxlas med en civilpolis. Dessutom blir det livsfarligt, säger Harald Lie, utrustningsansvarig för polisen i region syd.
Men helt fritt att pryda sin bil med varningsljus kommer det självklart inte bli.
Blåljus kommer enbart vara tillåtet att använda i akuta nödfall. Att du segat dig från jobbet och nu måste hämta barnen som står ute och gråter i regnet är inte ett giltigt skäl. Ej heller att pizzan håller på att kallna i baksätet.
– Självklart ska det handla om riktigt akuta händelser. Inget trams, säger Trafikverkets säkerhetsstrateg  Henrik af Blindstyre.
Vi användande av blåljus finns det även krav på hur utrustningen ska utformas och förankras.
– Lampan ska vara mörkblå och ha ett skarpt roterande ljus så att det syns ordentligt. Själva lampan måste sedan förankras centralt på biltaket med specialutprövad magnet. Att använda sig av häftmassa som många gjort tidigare är inte tillåtet. Om man köper sin utrustning hos oss eller någon annan certifierad butik så ingår allt detta i paketet, säger Abril Sillo på Teknikmagasinet.
Lagen som träder i kraft första juni kommer att utvärderas efter sex månader.

APRIL, APRIL!

LÄS MER: Nej, privatpersoner får inte använda blåljus

Publicerad 01 April 2017 08:00