Foto: Polisen

Foto: Polisen

Terrordådet:

Säpo kände till den misstänkte mannen

Men kunde inte belägga uppgifter

SVERIGE. Den 39-årige man som sitter anhållen misstänkt för fredagens terrordåd var känd av Säkerhetspolisen. Det avslöjades under en presskonferens på lördagen.

– Han har förekommit i vissa underrättelseuppgifter, men uppgifterna gick inte att belägga, säger Säpo-chefen Anders Thornberg.

39-åringen greps sent i natt i Märsta sedan vittnen larmat polisen om en blodig man som betedde sig konstigt. Enligt rikspolischef Dan Eliasson tyder allt på att den anhållne är samma person som körde lastbilen och som förekommer på de bilder som polisen publicerat.
– Ingenting säger att vi har fel person och misstankarna stärks vartefter utredningen fortskrider. Men vi kan inte utesluta att fler är inblandande och jobbar på bred front, säger Dan Eliasson.
Den anhållne kommer ursprungligen från Uzbekistan. Det är oklart om 39-åringen har koppling till någon terrororganisation, men flera uppgifter gör gällande att han uttryckt sympati för IS i sociala medier.

Polisen bekräftar att någon form av föremål anträffats i lastbilen som kördes in i Åhléns-varuhuset. Men det är inte klarlagt om det rör sig om en sprängladdning.
– Vi har hittat en teknisk enhet i förarsätet som inte ska vara där. En teknisk utredning pågår, säger riskpolischefen.
Samtidigt fortsätter ärendet att drivas som en nationell särskild händelse. Det innebär bland annat att polis med förstärkningsvapen bevakar platser med folksamlingar över hela landet. 

– Vi kan inte utesluta att det finns personer som inspireras av detta, säger polisens kommenderingschef Jonas Hysing.

Publicerad 08 April 2017 13:52