Foto: Bildbyrån/Polisförbundet

Foto: Bildbyrån/Polisförbundet

Allt färre poliser i syd – här är områdena som drabbats

Facket: "Just nu befinner vi oss i en ond spiral"

SYDSVERIGE. Trots löften om förstärkning har antalet poliser i region Syd blivit färre på ett år. En direkt följd av situationen är att antalet övertidstimmar ökar.
– Vi är 30 poliser färre än för ett år sedan, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande i Polisförbundet Syd.
Och uppsägningarna fortsätter att trilla in. Enbart sedan årsskiftet har Malmö tappat 7 poliser, södra Skåne 4 poliser, nordvästra Skåne 8 poliser och Sydöstra Götaland, 16 poliser.
Manfallet i kombination med gränskontrollen och de många skjutningarna har gjort att polisen i syd går på knäna.

– Belastningen är jättestor, säger Tomas Stjernfeldt.
I början av förra året anställdes ett större antal nyutexaminerade polisassistenter i regionen. En välbehövlig förstärkning.
Problemet är bara att antalet nya poliser inte på långa vägar ersätter alla som slutar.
– Vi har fler som slutar än någonsin och man hinner inte utbilda tillräckligt många. Just nu står 140 platser på polisutbildningen tomma bara för vårterminen.
Endast en tredjedel av de poliser som slutar gör det på grund av pension. Resten anger helt andra orsaker, enligt Polisförbundet.
– Många är trötta på den låga lönen och den allt mer pressade arbetsmiljön. Vi ser också att antalet som slutar och som befinner sig mitt i yrkeslivet ökar, säger Tomas Stjernfeldt.
En direkt konsekvens av underbemanningen är att antalet uttagna övertidstimmar i regionen har ökat.
Övertidsuttaget för perioden januari-februari i år kostade 11,6 miljoner kronor. Det är en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period ifjor då kostnaden låg på 10,1 miljoner kronor.
Förra året hade polisen dessutom en extra kostnad på 2,2 miljoner kronor för gränskonthrollinsatsen Alma.
Skalar man bort Alma är kostnaderna för övertid 3,7 miljoner kronor högre under januari-februari i år – en ökning med över 30 procent.
Nyligen blev det känt att polisen i region Syd ska ta hjälp av åklagare för att utreda alla mängdbrott. Tomas Stjernfeldt har inget emot satsningen, men anser inte att den räcker i längden.
– Det låter som en stor satsning men egentligen handlar det om ett fåtal åklagare. Visst, de kommer att hjälpa oss att värdera vilka ärenden som ska drivas vidare, men på det stora hela är det bara att skrapa på ytan.
I slutet av februari lämnade Polismyndigheten in sitt budgetunderlag till regeringen. Där framgår att det behövs 1 500 nya poliser fram till år 2020. Men även här ställer sig facket tveksamt.
– Jag ser inte hur det ska gå med tanke på alla som slutar och svårigheterna att fylla utbildningen. Det kommer nog dröja betydligt längre än till 2020 innan vi har 1 500 fler poliser, säger Tomas Stjernfeldt.
Vad krävs för att vända den negativa trenden?
– Det finns ingen quickfix. Men yrket måste uppvärderas lönemässigt och arbetsmiljön måste ses över. Just nu befinner vi oss i en ond spiral eftersom arbetsmiljön bara försämras ju färre vi är.
Fotnot. Polisförbundets siffror är från mitten av mars
LÄS MER: Hon fortsätter men avråder andra från yrket
LÄS MER: Polischefen: "Inte hållbart på lång sikt"

Publicerad 15 April 2017 05:00