Foto: OSKAR ELFVING SÖDERSTRÖM

Foto: OSKAR ELFVING SÖDERSTRÖM

Hon fortsätter – men avråder andra från yrket

"Innan förstod jag inte att det var så illa"

Av
OSKAR ELFVING SÖDERSTRÖM

SYDSVERIGE. Trots den ansträngda situationen lockade polisyrket men verkligheten kom som en chock när hon började jobba. Samtidigt så ser Evelina ljusglimtar som gör det värt att stanna kvar.
Polisen har bland annat svårt att rekrytera nya poliser och många erfarna poliser har valt att satsa på andra yrken. En av de som ändå valt att satsa på polisyrket är Evelina. Hon har velat bli polis ända sedan hon gick gymnasiet och efter militärtjänstgöring valde Evelina att söka in till polishögskolan. Redan då pågick debatten om situationen inom polisen men det var inget hon tänkte på när hon sökte in till utbildningen.
– Det pratades då om låga löner men jag tänkte inte på det. Jag ville inte bli polis för att ha bra betalt.
Det var först under de delar av utbildningen där hon var ute i verksamheten som hon började märka av hur det faktiskt låg till i organisationen.
– När man var ute märkte jag av det, innan förstod jag inte att det var så illa.
När hon sedan var färdig blev det en tung start på karriären. Efter sex månaders aspiranttjänstgöring blev hon kommenderad till gränskontrollerna på Knutpunkten i Helsingborg. Först ett halvår som sedan förlängdes med ytterligare ett halvår. En tuff tid där hon till och med övervägde att sluta som polis.
– Kommenderingen på gränsen i ett år tog musten ur mig, den dödar lite av det drivet man har som ny polis, säger hon och berättar att den insatsen även var tuff för många kollegor.
– Många av oss mådde så psykiskt dåligt under den perioden. Man är så sugen på att komma ut och så sätts man i en passbur. Vi var lite folk och kunde inte göra det ordentligt och under den tiden blev det i stort sett inga polisiära ärenden av det heller, så ibland var det svårt att förstå varför vi var där.
När hon nu jobbar i yttre tjänst ser hon en större glädje i det hon gör och uppskattar jobbet på ett annat sätt.
– Jag tror vi har det ganska bra här i Helsingborg, här kan arbetsbelastningen variera och jag har bra kollegor runt mig.
Hon önskar dock att det hade varit lättare att få gehör för de bra idéer som finns hos de poliser som jobbar i yttre tjänst och tycker att organisationen ofta kan kännas rätt stel och fyrkantig. Evelina vittnar även om en ansträngd situation där de hade önskat bättre bemanning.
– Det är framförallt morden i Malmö som tar resurser från vår yttre tjänst.
Trots utmaningarna så menar Evelina att det finns fler ljuspunkter i polistillvaron som gör det värt att stanna kvar.
– Det är fortfarande ett intressant jobb där du aldrig blir fullärd, du lär dig något nytt varje dag.
Sedan så upplever hon också att det händer positiva saker inom organisationen.
– Jag måste ändå säga att det är på gång även om man hade önskat att det gick fortare... man försöker underlätta avrapportering och har kommit med lösningar som gör vårat jobb lättare.
När det gäller att få in nya poliser så ser hon dock som en större utmaning.  Själv så har hon valt att bli polis och stannar kvar i yrket men ser ett behov av fler nya kollegor. Samtidigt så gör arbetssituationen att hon rekommenderar att man tänker till en extra gång och tänker efter vad  man ger sig in på.
– Jag har själv haft en kusin som valt mellan att bli polis och ett annat yrke och jag har sagt till honom att satsa på det andra.
 
LÄS MER: Allt färre poliser i syd – här är områdena som drabbas

LÄS MER: Polischefen: "Inte hållbart på lång sikt"

Publicerad 15 April 2017 05:00