Foto: Anna Hermansson/Arkivbild

Foto: Anna Hermansson/Arkivbild

Polischefen:

”Inte hållbart på lång sikt”

Nya arbetsmetoder ökar effektiviteten

SYDSVERIGE. Jarl Holmström är biträdande regionpolischef. Han ser med oro på de många övertidstimmarna.
– Övertiden kan vara en lösning vid särskilda händelser. Men det är inte hållbart på lång sikt. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att våra medarbetare inte drabbas av utmattning.

Den biträdande regionpolischefen håller med om att antalet poliser behöver öka och konstaterar att uppdraget ”kräver större resurser än man har i dagsläget”.
– Polisledningen på nationell nivå för en diskussion om detta med politikerna. Samtidigt förs det en samhällsdebatt där de flesta är på det klara med att det behövs fler poliser. Men det kommer ta tid.

Han tror att rapporteringen om en polis i kris har påverkat intresset för yrket, vilket kan vara en orsak till många platser på vårens polisutbildning gapar tomma.

Men allt är inte nattsvart.

– Enligt uppgift är alla 700 platserna till höstens utbildningsstart fyllda, säger Jarl Holmström.

Myndigheten arbetar också med att effektivisera sina arbetsmetoder.  Ett exempel är vad Jarl Holmström benämner ”ärenderevision”.

– Det går ut på att ett stort antal förundersökningsledare samlas under två dagar och byter ärenden med varandra. Tillsammans väljer man ut ärenden där bevisläget bedöms vara bra och säkerställer att de avslutas så fort som möjligt.
Enligt Jarl Holmström ger metoden redan resultat. På knappt ett år har antalet mängdbrott som polisen i region Syd utreder minskat från 43 000 till 27 000.
Samtidigt fortsätter polisen i Syd att kämpa med de många mordutredningarna i framför allt Malmö.

– Just nu har vi 170 poliser som arbetar med de olika utredningarna. Hundra av dem har flyttats från andra delar av regionen, vilket visar hur ansträngd situationen är.

LÄS MER: Allt färre poliser i syd – här är områdena som drabbas

LÄS MER: Hon fortsätter – men avråder andra från yrket

Publicerad 15 April 2017 05:00