Idun Martinsson deltog i barnhacket på Röda skolan.

Idun Martinsson deltog i barnhacket på Röda skolan.

”Spel är kul att göra”

SVEDALA. När det handlar om programmering och kunskap om digitala kanaler vill Röda skolan i Svedala ligga i framkant. Nästa år kan programmering bli ett obligatoriskt skolämne, men på Röda skolan vill de inte vänta.

I veckan stannade en ”barnhacksturné” anordnad av IIS till i Svedala. På barnhacket får elever i grundskolan lära sig enklare former av programmering.

– Först och främst handlar det om att väcka barnens intresse för programmering och datorer. De får lära sig att göra enkla spel. Vi har jobbat en del med programmering tidigare och barnen går verkligen igång på det, säger Andreas Ekblad som är lärare på Röda skolan.

Eleverna diskuterade vad programmering är och varför det är viktigt att lära sig.

– Programmering bygger på matematik och algoritmer. Det är viktigt att eleverna förstår att det är människor bakom all typ av programmering. Många förstår till exempel inte varför de får riktad reklam på Facebook, att det är andra människor som styr. Datorerna kan inte tänka själva, säger Andreas Ekblad.

Idun Martinsson, 13 år, har programmerat en del tidigare. Hennes pappa har visat henne. Idun Martinsson gillar att lära sig hur man kan ändra och påverka saker. Hon kan tänka sig att fortsätta med det i någon form.
–Spel är kul att göra, programmering är kul överhuvudtaget, så det spelar ingen roll.

Publicerad 13 May 2017 06:00