Första träffen lockade mycket skratt. Nina Kristell Wergeni tror att ryktet sprider sig och att det kommer komma fler framöver.

Första träffen lockade mycket skratt. Nina Kristell Wergeni tror att ryktet sprider sig och att det kommer komma fler framöver.

Nina skapar plats för tjejer

SVEDALA. Tjejer får ofta stå tillbaka i skolan och det är ofta killar som syns och hörs mest. Därför startar Nina Kristell Wergeni ett projekt som bara fokuserar på tjejer. Målet är att bygga självförtroende och ha roligt tillsammans.

– Syftet med projektet är att bygga gemenskap, stötta och skapa roliga aktiviteter för tjejer. Visa för tjejer att det är roligt med sport och lekar och att de ska våga ta plats, säger Nina Kristell Wergeni.

Hon har själv varit ledare i Svedala gymnastikförening från det att hon var 12 år. Idag är hon 16 och går i nian.

Tillsammans med Moa Olsson driver hon det nystartade Tjejprojektet genom Naverlönnskolans idrottsförening. Projektet riktar sig till tjejer som går i sjätte och sjunde klass på skolan.

Dels handlar projektet om att öka självförtroendet hos unga tjejer.
– Det ska vara en grupp som hjälper och stöttar varandra.

Tonåren är en period då saker förändras och utvecklas, då kan det vara bra att ha en grupp att diskutera med, menar Nina Kristell Wergeni.
Under träffarna så är fysisk aktivitet en självklar del.

Centrum för idrottsforskning släppte nyligen en rapport över ungas fysiska aktivitet. Resultatet visade att endast 22 procent av tjejerna uppnådde rekommendationerna för fysisk aktivitet, 44 procent för killar.

Men det är inte alltid bara att göra. Ta plats och ta i. På idrottslektionerna och i andra sammahang i skolan tar ofta killar mer plats.
Det resulterar i att tjejer ofta får stå tillbaka, enligt Nina Kristell Wergeni.

Det är just därför som projektet behövs.
– Jag vill ge tjejer mer uppmärksamhet, säger hon.

Lisa Christoffersson och Sara Rosenfors går båda i sjätte klass på Naverlönnskolan och tycker fördelarna är att det är lite lugnare stämning.
– Att man får visa vad man går för, utan att killar tar över, säger Freja Wallin är den stora fördelen med en tjejgrupp.
– Målet är att tjejerna på skolan kommer närmare varandra, tar mer plats och hittar sig själva och sin sport, säger Nina Kristell Wergeni.

– Man får visa vad man går för, utan att killar tar över, tycker Freja Wallin (tv) är den stora fördelen med gruppen.

– Man får visa vad man går för, utan att killar tar över, tycker Freja Wallin (tv) är den stora fördelen med gruppen.

Publicerad 17 May 2017 14:50