Charlotte Perrelli var trött på bilden av sig själv som discoschlagerdrottning. Nu har hon en ny stil, och är tack vare den nytänd som artist inför sommarens Diggiloo-turné. “Livet är för kort för att vara feg och inte våga misslyckas”, säger hon. Foto: Kristofer Sandberg

Charlotte Perrelli var trött på bilden av sig själv som discoschlagerdrottning. Nu har hon en ny stil, och är tack vare den nytänd som artist inför sommarens Diggiloo-turné. “Livet är för kort för att vara feg och inte våga misslyckas”, säger hon. Foto: Kristofer Sandberg

Perrelli:

”Jag funderade på att lägga av helt”

Gitarren gav henne musiklusten tillbaka

Av
Markus Celander

VECKANS PROFIL. Hon var så trött på bilden av sig själv som glittrig schlagerdiscodrottning att hon övervägde att lägga av med musiken. Men så gjorde hon något hon inte gjort på många år.
– Jag började plinka på min gitarr, säger Diggiloo-aktuella Charlotte Perrelli.
Charlotte Perrelli är sedan flera år en av Sveriges mest folkkära artister. Resan dit började hon redan som liten tös, berättar hon för Lokaltidningen.
– Egentligen har jag hållit på med detta sedan jag var sex år och deltog i en talangtävling. Det har liksom aldrig funnits något annat för mig.

I tonåren sjöng hon i olika dansband, senast i Wizex, som hon lämnade 1999 efter att hon vunnit Eurovision song contest i Jerusalem med ”Take me to your heaven”. 

Efter det har solokarriären gått som på räls med nio album, ytterligare en seger i Melodifestivalen med ”Hero”, flera musikalroller samt tv-framträdanden – både som artist och programledare. Vid sidan av detta driver hon ett antal företag inom hälso- och skönhetsbranschen. 

Hon har även deltagit i flera Diggilooturnéer genom åren, men att hon ska vara med även i sommarens uppsättning beror till stor del på en gitarr.
–Under en lång tid hade jag känt att jag tappat suget på musiken. Jag hade gjort exakt samma sak så länge. Jag funderade på att lägga av, det var inte roligt längre. 

Men så fick hon syn på sin stålsträngade akustiska gitarr där hemma.
– Jag har spelat gitarr sedan jag var tio år. I det första dansbandet som jag spelade i, när jag var mellan 13 och 17 år, var jag ensam gitarrist. Och jag har undervisat i klassisk gitarr.

Hon klippte ned sina naglar, la gitarren i knäet och började plinka, så som hon brukade göra när hon var yngre, berättar hon.
– Jag kände hur lusten kom tillbaka. Jag hade inte upplevt den glädjen i musiken på mycket länge.
 
Plinkandet resulterade i albumet ”Mitt Liv”, som släpptes för några månader sedan. Det rör sig om nedtonade låtar i singer-songwriter-traditionen, helt olikt den elektriska schlager-disco-pop som många förknippar henne med.

Ungefär samtidigt ställde hon upp i en deltävling i Melodifestivalen med en låt från albumet, med samma titel. Hon satt på en stol med gitarren i knäet och sjöng. Bara så. Och slutade sist. Och fick kritik efteråt, när hon sa att hon ändå inte räknat med att vinna med den låten.
– I media stirrade man sig blind på att jag skulle ha ett annat motiv för att delta än alla andra, vilket är befängt. Alla är med i Melodifestivalen av samma anledning – att marknadsföra en ny låt. Men jag är ärlig och luttrad och sa som det var, att låten jag kom med inte är en sådan som fäster vid första lyssningen. Det viktiga med den låten är att man ska lyssna på texten, mellan raderna.

Men surt att sluta sist?
– Nej, jag har lyckats i Melodifestivalen, jag behöver inte dansa runt på scenen och göra en ny ”Hero” eller ”Tusen och en natt”. Jag vill visa på min bredd, och jag kände att antingen gör jag detta, eller inget alls.

– Det är så enkelt och tryggt att fastna i ett mönster, men livet är för kort för att vara feg och inte våga misslyckas. Jag tror att man blir en bättre människa om man ibland vågar kasta sig ut, och jag har redan lyckats med mycket både i min karriär och privat, så jag har råd att förlora några gånger.

Nu kan hon hur som helst glädja sig åt att albumet ”Mitt Liv” nyligen sålde guld. Stilbytet föll uppenbarligen väl ut, konstaterar Charlotte Perrelli.
– Det är äkta. Jag har vänt ut och in på alla mina känslor på ett sätt som jag aldrig gjort förut. Texterna är självupplevda, och min publik har kommit närmare mitt liv än de någonsin gjort förut, säger Charlotte Perrelli, som efter sommarens Diggiloo-turné ska på egen turné med ”Mitt Liv” i bagaget.

PERSONLIGT

Namn: Charlotte Perrelli.

Ålder: 42 år.

Bor: Djursholm.

Familj: Sönerna Angelo, Alessio och Adrian och maken Anders Jensen.

Gör: Artist, entreprenör.

Aktuell: Diggilooturné i sommar.

Diggilooturnén når Skåne:
20 juli–Citadellet, Landskrona, 3 augusti–Svaneholms slott, Skurup, 4 augusti–Tivoliparken, Kristianstad, 6 augusti–Tennisstadion, Båstad.

Medverkande artister i Diggiloo-turnén: Charlotte Perrelli, Robin Bengtsson, Tommy Nilsson, Wiktoria, Özz Nûjen, Jessica Andersson, Andreas Johnson, David Lindgren samt Bruno Mitsogiannis.

 

Publicerad 20 May 2017 05:00