Bild från tidigare idag. Foto: Marek Stefaniak

Bild från tidigare idag. Foto: Marek Stefaniak

Tågkaoset:

Trafiken rullar nu som vanligt

Flera sträckor drabbade

Av
Marek Stefaniak Anders G Bergquist

SKÅNE. Efter en kaosartad tågdag i går har nu tågen i Skåne börjat rulla så smått. Från klockan 19 i går kväll var det totalstopp i all tågtrafik till och från Malmö Central, eftersom räddningstjänsten befarade att bland annat en bro hade kunnat bli strömförande.
Trafikverkets prognoser var att trafiken skulle återupptas vid klockan 06.00, men vid 04.30 höll problemen på att lösas.
– Tågen går nu någorlunda som de ska, och från klockan 06.00 är prognosen att driften ska vara helt normal, säger Lisa Nordmark på Trafikverkets pressjour.
Måndagen blev en rejäl prövning för den skånska tågtrafiken – och resenärerna. På förmiddagen blev det totalstopp mellan Lund och Malmö sedan ett tåg rivit ner en kontaktledning. På kvällen lamslogs ännu större delar av trafiken sedan en järnvägsbro på Malmö bangård plötsligt blivit strömförande.
Problemen för den skånska tågtrafiken började redan vid 10-tiden på måndagen då ett Öresundståg rev ner en kontaktledning i höjd med Burlövs station. Lokaltidningen var på plats när passagerarna evakuerades längs med rälsen.
– Det blixtrade till rejält och vissa trodde att det brann, berättade Anna, som befann sig ombord.
En av tusentals som fick finna sig i kaoset var Claes Nordmark.
– Tyvärr missade jag mitt flygplan från Kastrup. Det är inte så mycket att göra åt.
Vid 19-tiden skulle båda spåren mellan Lund och Malmö vara öppna för trafik. Men kort därpå uppstod ett nytt problem.

– Ett godståg har kört fast i Åkarp, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket.

Tågkaoset i Skåne slutade dock inte där. Senare på kvällen inkom larm om att en viktig järnvägsbro på Malmö bangård hade blivit strömförande, vilket innebar att samtliga tåg till och från Malmö blev stoppade.
– Det var räddningstjänsten som begärde ett stopp där. Jag kan inte spekulera i vad det beror på. Men det kommer att utredas, säger Ulrika Karlsson.
För senaste nytt, klicka här.
HUR HAR DU DRABBATS? Kontakta oss på webbdesk@lokaltidningen.se Eller ring 010-206 45 59

Publicerad 29 May 2017 00:00