Det forsätter att fuskas på högskoleprovet.

Det forsätter att fuskas på högskoleprovet.

Fuskare på högskoleprovet får hjälp inifrån

"Vi har en provledare"

Av
Gustav Persson

SVERIGE. Även den här terminen fuskades det på högskoleprovet. Enligt SVT Dold ska fusknätverket ha fått hjälp inifrån. En provledare på Stockholms universitet ska ha fotograferat provet och skickat det vidare mot betalning.
Det fortsätter att fuskas på högskoleprovet. Enligt SVT Dold finns det organisationer som omsätter miljoner på fuskandet. Och inte heller vårens prov klarade sig ifrån fuskarna.
SVT rapporterar att minst 60 personer ska ha fuskat. Med hjälp av små och trådlösa hörsnäckor ska fuskarna ha fått de rätta svaren. De stora fusknätverken som ger svaren ska ha fått hjälp från insidan. En anställd provledare på Stockholms universitet ska nämligen ha läckt ut provet genom att strax innan provtillfället fotograferat det och skickat bilderna vidare mot pengar.
– Vi har en provledare. Han sitter tillsammans med övriga provledare och får ett block med de prov som ska ut i klassrummet. För honom är det ganska enkelt att riva ut ett exemplar, gå in på toaletten exempelvis, ta fram en mobiltelefon och fotografera av det. Sedan skickar han iväg det till våra skrivare som löser provet, berättar en av företrädarna för ett av fusknätverken till SVT Dold.

Publicerad 30 May 2017 09:51