Så blir du av med mynten – innan det är för sent

Om en månad blir de gamla mynten ogiltiga

Av
Gustav Persson

SVERIGE. Våra gamla mynt är på väg att bli ogiltiga. Men än är det inte för sent att lämna in dem och det har dessutom blivit lättare än någonsin.
Om en månad blir en hel del av de gamla pengarna ogiltiga. Det gäller de gamla 100- och 500-kronorssedlarna och en, två- och femkronorna. Där efter har man fram till den 31 augusti på sig att lämna in dem om man vill få tillbaka värdet.
Enligt Aftonbladet finns det just nu mynt för 1,9 miljarder kronor i Sverige som kommer bli ogiltiga. Som tur är har det blivit lättar att lämna in de gamla mynt. Enligt Riksbankens myntkarta, där man kan se var man kan lämna i sina mynt, finns idag 950 banker, växlingskontor och butiker med myntmaskiner. Dessutom har de flesta banker tagit bort sina avgifter för att ta emot mynt.
– Vi räknar med att få in ungefär 30–50 procent (av mynten), säger Leif Jacobsson, projektledare för sedel- och myntutbytet på Riksbanken till Aftonbladet.
Det betyder att över 1,5 miljarder kronor kommer att gå förlorade.
– Vi vill så klart få tillbaka så mycket som möjligt eftersom stora värden går förlorade. Samtidigt måste vi vara realister och inse att vi inte får tillbaka alla mynt.
Närmaste plats för myntinsättning hittar du genom att klicka här

Publicerad 31 May 2017 09:56

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag