Foto: Peppe Ekmark

Foto: Peppe Ekmark

"Det värsta som kan hända är ju att man misslyckas"

Peppe Ekmark föreläser om modet att våga leva sina drömmar

INSPIRATION. Mod att våga leva sina drömmar. Det är grundbulten i vad författaren, talaren och utbildaren Peppe Ekmark vill förmedla med sin inspirationsföreläsning Från blyghet till storhet – lev det liv du själv vill leva. Nu ger han sig ut på Sverigeturné, och ett av stoppen blir på Malmö Börshus.

– Jag tror att det finns många människor som vill mycket i livet men inte vågar på grund av rädsla, dålig självkänsla eller dåligt självförtroende. Jag vill förmedla att det inte är så farligt att våga vara sig själv och följa sina känslor, säger Peppe Ekmark som själv har kämpat med såväl blyghet som dålig självkänsla.
– Som barn var jag extremt blyg. Det värsta som kunde hända var att läraren ställde en fråga, då gömde jag mig under bordet. Min dåliga självkänsla påverkade senare mitt första äktenskap som slutade i skilsmässa. Jag hade en fantastisk fru men man kan inte älska någon annan om man inte älskar sig själv.

Peppe Ekmark beskriver skilsmässan som vändpunkten i hans liv.
– Det var då jag bestämde mig för att jag skulle utmana mig själv och förändra hela min inställning till livet. Jag lyckades, i dag vågar jag leva.  

Peppe Ekmark betonar att föreläsningen inte är någon ”halleluja-föreläsning” utan att han helt enkelt talar om sin egen högst personliga resa.
– Jag vill vara naken och ärlig. Detta handlar om ett livslångt val och är inget som händer på en dag. Men det handlar mycket om glädje, njutning, återhämtning och balans i livet. Många pratar om negativ stress men det är bara du själv som kan göra någonting åt det. Man måste bestämma sig.

Många har ett högt tempo med många åtaganden. Är det verkligen så enkelt som att bara ”bestämma sig”?
– Jag hävdar att det finns konkreta redskap för förändring men man måste själv vilja förändra. Vi i Sverige är så otroligt skyddade i dag, ändå väljer folk att vara kvar på arbetsplatser fast de inte trivs. Det värsta som kan hända är ju att man misslyckas, och det är av misslyckanden man lär sig.
Vilken är din drivkraft?
– När jag befann mig längst ner på botten fick jag chansen att gå en kurs där kursledaren sa att ”varenda gång du känner motstånd är det en form av utveckling, känns det jobbigt så bara gör det”. Kort därefter blev jag ombedd att göra en presentation för 300 personer och jag var så nervös att jag mådde illa. Men jag tänkte på kursledarens ord och lyckades genomföra det hela vilket innebar en stor personlig utveckling för mig. Jag fick hjälp och nu vill jag inspirera andra.

Peppe Ekmark har en gedigen bakgrund inom ledarskap och försäljning, bland annat inom MTG och Metro.  
– Mitt mål har alltid varit att få människor att växa på sina arbetsplatser, utan piska - med kärlek. Sverige behöver fler ledare och färre chefer.
– Jag önskar att fler vågar leva sina drömmar och följa sitt hjärta, säger Peppe Ekmark.
 


PERSONLIGT

Namn: Peter ”Peppe” Ekmark
Ålder: 52
Familj: Hustru, två barn och två bonusbarn
Fritid: Tränar, reser, umgås med vänner och skriver böcker. 
Gör: Författare, talare, utbildare. Driver företaget peppeekmark.se

Publicerad 05 June 2017 00:00