Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Nu trillar skattepengarna in på kontot!

3,2 miljoner personer får dela på 23,5 miljarder kronor

SKATT. Nu betalas skatteåterbäringen för de flesta ut. 3,2 miljoner personer får dela på drygt 23,5 miljarder kronor i denna omgång.
Pengarna betalar ut före midsommarhelgen men de flesta kommer att få pengarna insatta på sitt konto under torsdagen den 8 juni eller fredagen den 9 juni, så länge man har deklarerat digitalt och har anmält konto för utbetalning och inte blivit uttagen för granskning. Beskeden om slutlig skatt skickas ut i pappersformat i flera omgångar fram till midsommar.
Nytt för i år att det finns en grupp som redan har fått tillgång till sin skatteåterbäring. En halv miljon personer fick drygt 4,3 miljarder redan till påsk, det var de som skaffade digital brevlåda och deklarerade digitalt före 29 mars.
- Det är en utveckling som vi vill ha. Vi som myndighet har som krav på oss att gå över till elektronisk hantering, dels miljömässigt och dels blir det ett säkrare mottagande. Man hör ju ibland att post försvinner, säger Ulf Nilsson, presstalesperson på Skatteverket.
Deklarerar digitalt är det allt fler som gör. I år är det rekordmånga, nästan 5,8 miljoner personer av de totalt nära 7,9 miljoner personer som ska deklarera i år.  Antalet som deklarerade med någon digital legitimation ökade från cirka 3 miljoner personer förra året till 3,7 miljoner i år, enligt Skatteverket. Men fortfarande är det drygt 2 miljoner som lämnar in deklarationen i pappersform.
- De får tillbaka skattepengar i augusti eller september, säger Ulf Nilsson.

Publicerad 07 June 2017 09:48