Kronprinsessan Victoria är Solveig Aplander Rosencrantz speciella favorit. “Hon är naturlig och folklig, och jag tror att stödet för monarkin kommer att öka ännu mer när hon blir drottning”, säger hon. Foto: Markus Celander

Kronprinsessan Victoria är Solveig Aplander Rosencrantz speciella favorit. “Hon är naturlig och folklig, och jag tror att stödet för monarkin kommer att öka ännu mer när hon blir drottning”, säger hon. Foto: Markus Celander

Rojalist:

Sverige kommer aldrig bli republik

Av
Markus Celander

HELSINGBORG. Sverige blir aldrig någon republik, enligt Solveig Aplander Rosencrantz, ordförande i Rojalistiska sällskapet.
– Stödet för kungahuset kan gå upp och ner, men de allra flesta svenskar vill ha det kvar, säger hon.
Nästa år firar Rojalistiska sällskapet 30 år. Solveig Aplander Rosencrantz betonar att sällskapet, som samlar rojalister i Skåne, är en fristående organisation, som inte har någonting med Rojalistiska föreningen att göra.
– Rojalistiska föreningen finns i Stockholm. De har föreslagit att vi ska ingå i deras organisation, men vi vill finnas kvar som egen förening i Skåne.

Sällskapet har ett 70-tal medlemmar, och anordnar utfärder till slott och platser med kunglig anknytning i Sverige och Danmark. De håller två stora möten varje år – på våren och hösten, och bland annat blir det då föreläsningar som rör monarkin och det svenska kungahuset.

Helsingborgaren Solveig Aplander Rosencrantz blev medlem för drygt 20 år sedan, hamnade efter kort tid i styrelsen och är sedan åtta år ordförande.
– Jag har alltid beundrat kungahuset, en känsla som blivit starkare med åren, förklarar hon.

Två av tre svenskar vill behålla monarkin, enligt en Sifomätning från i fjol. Mönstret över tid visar dock att stödet sjunkit sedan 1995. Men någon republik tror inte Solveig Aplander Rosencrantz att Sverige blir.
– Det finns ingen förutsättning för att införa republik genom en folkomröstning. Vår kung och i synnerhet kronprinsessan Victoria är mycket populära hos folket. Republikanerna verkar även tro att det skulle bli så mycket billigare med en president. Men jag tror att det blir dyrare med alla processer kring presidentvalen.

Och man får aldrig underskatta kungahusets värde i att samla nationen, såväl i glädje som vid svåra situationer, understryker Solveig Aplander Rosencrantz.
– Kung Carl Gustaf fick ju mycket beröm för sitt tal efter tsunamin. Folk och media vill veta vad han tycker. Kungen och drottningen är dessutom effektiva symboler för Sverige utomlands. De upplevs som mer exklusiva företrädare för landet vid internationella kontakter än till exempel en president Löfven.

Och inte minst är det helt enkelt festligare med ett kungahus, menar hon.
– När kungen var här på Sofiero slott i fjol på Sveriges nationaldag, så kom 15 000 personer dit. En riktig folkfest.

För några veckor sedan intervjuades Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, på denna sida. Republikanska föreningen vill avskaffa monarkin och införa republik. I intervjun uttalade hon bland annat kritik mot att kungen ibland uttalar sig om politik och samhälle, och därmed påverkar opinionen, något han inte bör göra enligt Torekovskompromissen från 1974.
– Han är väl fri att svara på de frågor han får, och tycka till. Man ska inte förbjuda det, säger Solveig Aplander Rosencrantz.

Hennes speciella favorit är kronprinsessan Victoria. Solveig Aplander Rosencrantz har träffat Victoria ett flertal gånger – vid hennes fördelsedagsfirande i Borgholm, när hon gifte sig, men framför allt i samband med Svenska Lottakårens sammankomster – Solveig Aplander Rosencrantz har haft ett långvarigt engagemang i Svenska Lottakåren, där kronprinsessan är hedersordförande.

Ordföranden i Rojalistiska sällskapet tror att stödet för monarkin kommer att öka den dag Victoria tar över som statschef.
– Hon är naturlig och folklig på ett sätt som kungen aldrig varit. Men det har antagligen med hans uppväxt att göra, och att tiderna förändrats. På hans tid var det mer ”hit men inte längre” och det har så klart format honom.

Hur ser du på att en ickeadlig som Daniel Westling blir ingift och får prinstitel?
– En del reagerade ju. Vissa i Rojalistiska sällskapet trodde inte ens på det, att det skulle leda till giftermål – kan man bli prins bara så där? Men jag tycker att han är en fantastisk man. Han höll ett så fint tal när de gifte sig. Jag tror att många smälte där och tog honom till sig. Han har verkligen vuxit i sin roll, och det finns en värdighet runt honom.
– Jag tror att det faktum att han kom med i bilden ytterligare har förstärkt sympatierna för kungahuset.

PERSONLIGT

Namn: Solveig Aplander Rosencrantz.
Bor: Helsingborg.
Familj: Make, två söner, fem barnbarn.
Gör: Ordförande i Rojalistiska sällskapet. Hedersledamot i Svenska Lottakåren, medlem i Sofieros vänner, i Inner Wheel, samt slottsvärd på Sofieros slott.
Intressen: Antikviteter, mode, motion och litteratur.

Publicerad 10 June 2017 08:00