Delade streamingtjänster bryter mot avtal

DANMARK. Delar du med dig av dina streaminginlogg? I så fall gör du som många andra. Men visste du att det faktiskt är ett avtalsbrott?
31 procent av danskarna uppger att de vid ett eller flera tillfällen lånat ut lösenord för olika streamingtjänster till vänner och bekanta. Det visar en ny undersökning som opinionsundersökningsföretaget YouGov tagit fram.
Det kan verka harmlöst att dela med sig av sitt inlogg till Netflix eller HBO för att låta vännerna se senaste avsnittet av sin favoritserie. Men få tänker på att den vänliga gesten ofta innebär att de bryter mot användaravtalet och att de faktiskt begår ett regelbrott.
– Det kan ses som ett lätt och snabbt sätt att spara pengar. De flesta tänker nog inte på det som något överlagt brott när de gör det, säger Claus Bülow Christensen, digital analytiker för Zibra Digital Media Group, till Lokaltidningens daska systertidning Lokalavisen.dk.
– Men för streamingtjänsterna kostar det pengar, så det är klart att det blir ett problem för dem, säger han.  
Enligt de flesta tjänsternas användaravtal får ens privata inlogg endast användas inom hushållet och flera av tjänsterna förbehåller sig rätten att hålla kundens abonnemang under uppsikt om de misstänker att olovligt delande förekommer. Om man bryter mot avtalen har företagen även rätt att säga upp abonnemanget.
 

Publicerad 11 June 2017 06:00