Traditionella resmål som Spanien och Grekland ligger i topp i år. Foto: Mostphotos

Traditionella resmål som Spanien och Grekland ligger i topp i år. Foto: Mostphotos

Färre och dyrare sista minuten-resor i sommar

Dåliga vårvädret har gjort att fler bokat resa

RESOR. En dålig vår vädermässigt och mer pengar i plånboken att spendera. Då väljer svenskarna att åka iväg till varmare breddgrader, vilket gör att det är ont om resor i sommar.
– Svenskarna har en ovanligt stor reslust. Den som inte har bokat resa ännu bör göra det, säger Karin Starkman Ahlstedt på resebyrån Ticket.
Det kommer inte heller finnas speciellt många sista minuten-resor i sommar, enligt resebyrån.
– De som finns kommer inte att vara så billiga ändå. Fler väljer att sätta ihop sin egen resa med reguljära flyg och hotell. Men där ska man inte heller vänta för länge och resan blir dyrare ju längre man väntar.

Anledningen till det stora trycket på resor är bland annat dåligt väder här hemma.
– Det är flera faktorer bakom. Det har varit en instabil vår och folk vågar inte chansa på det svenska sommarvädret, så fler blir ressugna. Sedan har folk mer pengar i plånboken, det är långa boräntor och då prioriterar man att resa, säger Karin Starkman Ahlstedt och fortsätter:
– För de som kan vänta blir det lättare att hitta resa efter skolstarten men även i augusti är det söktryck. Det är lättare i september.

Dyrare för sista minuten

Även hos Resia märks det att många vill resa och att det hänger samman med vädret.
– Det finns fortfarande sista minuten-resor att få tag på, men prislappen ligger ganska mycket högre än vad den brukar göra. Vill du i väg är det dock hög tid att boka nu, veckan efter midsommar är det många som brukar vara less på det svenska sommarvädret och det rasslar till ordentligt och priserna stiger väldigt mycket. Utbudet är ju betydligt sämre då också, säger Lina Eklund på resebyrån.

Hit reser svenskarna i sommar

Grekland, Italien och Kroatien ligger i topp hos de båda resebyråerna. Turkiet är det fortsatt svalt intresse för, något som man på Ticket förklarar med att det är oroligheter i landet.

Publicerad 12 June 2017 14:55