Tusentals kronor i skillnad mellan elbolagen

Att välja rätt elbolag kan innebära stor skillnad

SVERIGE. Att välja rätt elbolag kan innebära stor skillnad för din ekonomi. Det menar Villaägarnas riksförbund som i en undersökning kartlagt priserna hos Sveriges elleverantörer.
– Det kan vara råddigt att genomskåda bolagens erbjudanden, så vi vill lyfta fram de bolag med ett gott ”track record” bakåt i tiden, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Aftonbladet.
I sin ranking har Villaägarna tittat på vilka företag som, månad för månad, haft de lägsta priserna under perioden 1 januari 2016 till och med maj i år.
Företag med en låg rankingsiffra är de som starkast bidragit till att priserna sjunkit.
– Man har gjort nytta både för sina egna kunder och alla andra, genom att dra med sig andra bolag i prispressen, säger Jakob Eliasson, till tidningen.
Men hur mycket som man årligen lägger på sina elräkningar är inte bara avhängt på vilket bolag man valt att anlita.
Kostnaden skiljer sig även kraftigt beroende på var man bor.
Dyrast är det att förbruka el i Luleå och billigast i Sunne, på Gotland.
För en småhusägare skiljer det sig hela 10 000 kronor om året i kostnad mellan dessa två kommuner.
– Det bevisar ett regelverket är svagt. Priserna som bolagen får ta ut begränsas av en fastställd intäktsram. Men eftersom ramen är så vid är det egentligen bara nätägarnas godtycke som bestämmer en stor del av storleken på din elräkning, säger Jakob Eliasson, till Aftonbladet.
I elområde 4 som Skåne tillhör ligger bolaget Karlstad Energi AB bäst till, om man väljer rörligt pris och Nordic green energy om man väljer fast pris, enligt Villaägarnas undersökning. Även Fortum ligger bra till både vad gäller fast och rörligt pris.
 
 
 
 

Elområde 4

Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län.

Fast pris 1 år

Nordic Green Energy – 7,1

Eksjö Energi ELIT AB – 8,1

Fortum – 9,9

Telinet Energi AB – 11,5

Fyrfasen Energi AB – 11,5

Rörligt pris

Karlstads Energi AB – 3,9

Fortum – 5,0

Ale El Elhandel AB – 6,4

Vimmerby Energiförsäljning AB – 9,6

Gislaved Energi AB – 10,5

Publicerad 12 June 2017 06:00