Nisse Hellberg spelar tillsammans med Pernilla Andersson och Hasse Andersson i sommar. Foto: pressbild

Nisse Hellberg spelar tillsammans med Pernilla Andersson och Hasse Andersson i sommar. Foto: pressbild

Nisse Hellberg:

"Att spela är en belöning"

Nu ger han sig ut på sommarturné med Pernilla Andersson och Hasse Andersson

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SKÅNE. I sommar ger sig Nisse Hellberg ut på turné. För Lokaltidningen berättar han om steget att göra en countryskiva, hur han väljer låtar till konserterna och vilken betydelse Piratenpriset fått.
Nisse Hellberg senaste skiva Vägen västerut kom ifjol och var ett steg över till countryn med många, för genren, traditionella instrument som banjo, fiol och steel guitar.
– Vi har inte med de instrumenten live men spelar mycket av de materialet. I viss mån kommer turnén att harmonisera med den stilen. Vi har rensat lite bland bluesen och rocken för att få en mer homogen känsla. Men det är Nisse Hellberg-musik inom givna ramar som jag nog aldrig kommer lämna.
Var din senaste skiva på något sätt en chansning?
– Ja, i viss mån. Countryn kan ligga farligt nära det sentimentala.Det är lätt att det blir pekoral. Det minsta lilla kan gör att det blir Kalle Anka. Jag var rädd för det.
Men skivan har fått goda recensioner och att det fortfarande låter Nisse Hellberg råder det inga tvivel om.
Nyligen fick Nisse Hellberg ta emot årets Piratenpris vilket var ett stolt ögonblick i 58-åringens liv.
– Det är bland det största som hänt, att få ett pris från sin favoritförfattare. När jag fick min grammis så blev jag glad men kände också att jag fick vässa pennan ännu hårdare och inte fuska och slarva med nödrim. Kanske blir det något liknande nu.
Han säger att texterna inte hade högsta prioritet i början av karriären med Wilmer X.
– Vi ville bara vara ett effektivt rock'n'roll-band. Men texterna har fått större betydelse.
Nisse Hellberg ser fram emot att möta publiken. Att Hellberg ofta jobbar på sommaren när de flesta är lediga har han vant sig vid.
– Jag har gjort det här så länge så jag vet inte hur andra jobb är. Låtskrivandet sker rätt så mycket isolerat hemma. Sen gör man en skiva och studioarbetet är ganska intensivt och påfrestande. Att komma ut och spela är rätt mycket en belöning, åtminstone på sommaren. På sommaren kan det till och med vara rätt kul att sitta på ett tåg.
Det är ett helskånskt turnépaket som nu ger sig ut på vägarna.
– Det är ett speciellt sammanhang med Pernilla och Hasse så jag har stor anledning att tro att det kommer bli kul. Vi har beröringspunkter och står inte mil från varandra musikaliskt även om det inte är exakt samma. Vi har alla någon sorts rootsmusik i grunden och sjunger på svenska, eller skånska.
Vad är receptet på en lyckad sommarturné?
– Rätt så mycket tur. Man kan förbereda sig med att vara välrepeterad. Sedan att bokningsbolaget satt bra spelningar, att vädret är bra och att publiken kommer. Vädret brukar vara det som gör mig mest nervöst men när man väl står där och det är ett faktum att det ösregnar tycker jag ofta att spelningarna är kul ändå.
Vad kommer du bjuda på i sommar?
– Jag tror att jag har lust att växla rätt mycket och inte köra exakt samma varje kväll. Vi är inkörda och har en bred repertoar.

Hit kommer turnén

1 juli: Halmstad

7 juli: Sövde

14 juli: Karlskrona

15 juli: Svedala

19 juli: Ängelholm

21 juli: Höör

22 juli: Helsingborg

Publicerad 27 June 2017 10:18