Babian släpper sitt fjärde

VISMARLÖV. Babian med Vismarlövsbon Tobias Allvin som sångare är aktuella med sitt nya album Den andra sidan. Arbetet började i frågor om religion och sexualitet som blev till en inre upptäcksfärd i existentiella frågor.
Den välklädda apan. Det var den första tanken med bandets första album Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad som gavs ut 2009. Hur människan än försöker så är hon inte mer än en välklädd apa.
Bandets fjärde album som släpptes nyligen handlar om ett slags upptäckande av sig själv.
– Människor begår självbedrägeri så fort man har en rädsla eller drift, säger Tobias Allvin som skriver bandets texter.

Tobias Allvin beskriver det nya albumet som en existentiell upptäcktsfärd som handlar om förhållanden och ens personlighetsdelar.
Låten Titta över axeln till exempel, handlar om att man, när ett förhållande är på väg att spricka, ändå väljer att stanna kvar.
Med det nya albumet tar man också ett nytt steg.
– Förr tänkte vi att det hela tiden måste bli värre. Nu experimenterar vi mer. Den här skivan är mer introvert och mörk än tidigare. Men i jämförelse med vad vi har varit är den inte särskilt mörk, säger han och menar att bandets tidigare ljusa intryck och upptempo gör att den nya skivan dock inte är genomdyster.

Målet har varit detsamma, den som lyssnar ska få ut något av det. Men genom åren har förutsättningarna för att nå lyssnare blivit sämre. Färre livespelningar på klubbar och festivaler, svårare att få låtar spelade i radion.
Men å andra sidan har de blivit ett band för olika åldrar, enligt Tobias Allvin. Gamla fans som fått barn och bandets vinjett till SVT:s Sommarlov är bidragande faktorer.

För framtiden handlar det om att fortsätta utvecklas.
– Nu är det dags att vända helt och hållet. Kanske börja rappa eller nåt annat, säger Tobias Allvin skämtsamt.
 

Publicerad 30 June 2017 12:55

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag