Robotgräsklippare skalperar igelkottarna

"Dödade och skadade igelkottar har ökat dramatiskt"

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Robotgräsklipparen – en bekväm uppfinning för oss människor men en dödsfälla för igelkottarna. Många igelkottar dör varje år efter att maskinen kört på dem.
Robotgräsklipparna har blivit allt vanligare i de svenska hemmen. Samtidigt som de göra att vi människor får tid över till annat är maskinen rena dödsfällan för igelkottarna.
– Dödade och skadade igelkottar har ökat dramatiskt och speciellt i år har det varit väldigt många fall, berättar Bo Olsson, ordförande för föreningen Katastrofhjälp för fåglar och vilt i sydöstra Skåne.
Ystads Allehanda var först med att rapportera om de problemen som finns i sydöstra Skåne men Bo menar att det ser likadant ut i hela Sverige.
– Problemet är att igelkotten inte flyr utan rullar ihop sig. Då kör gräsklipparen på dem och de vassa knivarna skadar dem ordentligt. Det är oftast vid nosen eller ena sidan som de träffas.
Ofta får igelkotten stora otäcka sår som förstås orsaker stort lidande.
– De får väldigt allvarliga skador. Den typen av öppna sår är väldigt svåra att läka. Det går nästan inte så oftast är det enda man kan göra att avliva dem.
Bo är noga med att säga att han inte har något emot robotgräsklipparna. Men han vill att man tänker på när man använder dem.
– Igelkotten är nattaktiva. Det är då de är ute och äter. På dagen ligger dem och sover. Klipper man gräset på dagen är det ingen fara men det är när man gör det på natten som olyckor kan hända.
Bo berättar att man redan i år fått in många fall. Och vill de sig riktigt illa är det inte bara igelkotten som träffas av klipparen som drabbas.
– En mamma kan ha fyra till sju unga. Dör hon så gör ungarna också det. Pappan tar inte alls hand om dem utan de är helt beroende av sin mamma.

Publicerad 08 July 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag