Hellberg:

Har bara missat en tennisvecka på 70 år

SOMMAR. ?Det är dags för sommarens tennisfest i Båstad, som pågår 16-30 juli. Herrarnas Swedish Open, som inleder festen, firar i år 70 år och den som har bäst koll är tennisoraklet Björn Hellberg som varit i Båstad varje år utom ett sedan 1958.

Det är inte många matcher som Björn Hellberg inte har koll på. Hans första tennisvecka i Båstad var 1958.
– Jag har bara missat ett år, 1966, när jag var i Australien. Tennisveckan är ett måste under sommaren, säger Björn Hellberg och fortsätter:
– Egentligen har det spelats tennis sedan 1907 i Båstad så det är 110 år.
I år vill han framhäva ett speciellt evenemang.
– De gamla legendarerna Borg, Wilander och Edberg kommer dit och spelar och ger extra glans, säger Björn Hellberg.

Är det några särskilda händelser du kommer ihåg från alla åren?
– Hysterin när Borg slog igenom och vann tävlingen 74. Sedan var det en dansk, Jan Leslie som 71 räddade tio matchbollar mot Santana. Jag har bara ljusa minnen från Båstad, det enda negativa minnet jag har är från 68, då matchen mot Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, fick avbrytas på grund av kravaller, de så kallade Båstadskravallerna. Matchen fick spelas senare i smyg på Franska rivieran, säger Hellberg.

Hur har tennisveckan utvecklats genom åren, enligt dina erfarenheter?
– Tävlingen är uppskattad både av publiken och spelarna. De bor i princip intill banan och allt finns intill spelarna, i större städer tvingas de till långa transporter. De senaste åren har det utvecklats en mängd aktiviteter runt omkring, mode och mannekänger. När jag började åka dit fanns en korvkiosk och någon som sålde ut bollar. Det har blivit en annan typ av verksamhet och är en av de mest hektiska veckorna i Sverige. Men det är en oundviklig utveckling, i dag kan man inte bara bjuda på spelet utan det måste finnas andra aktiviteter runt omkring, säger Björn Hellberg.
På söndag drar Swedish Open igång och håller på en vecka innan det är dags för damernas Ericsson Open.

Publicerad 12 July 2017 09:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag