Fullt upp för nya stjärnan på slottet

– Ann-Louise Hanson fortfarande högaktuell

SOMMARPROFILEN. Hon är den som har medverkat flest gånger i Melodifestivalen, har gjort 600 låtar på grammofonskiva och är fortfarande högaktuell. Kristianstadbördiga Ann-Louise Hanson är både singel-, bok- och tv-aktuell efter 58 år i branschen.

I början av året gjorde Ann-Louise Hanson showen ”Tillsammans 183 år” med Lill-Babs och Siw Malmkvist. Nu är hon aktuell med ny singel och en bok om hennes och maken Bruno Glenmarks karriär.? Däremellan framträdanden, showfortsättning i höst och inspelning av Stjärnorna på slottet.
– Det är mycket som händer. Lagom tycker jag är bra. Det får inte bli för mycket – men jag känner att jag har roligt just nu, säger Ann-Louise Hanson.
Hennes artisteri ?tog på riktigt skruv under 60-talet och under hela hennes 58-åriga karriär har det varit fart och fläkt. 13 gånger har hon deltagit i Melodifestivalen, som bäst placerad på fjärdeplats.?Men det är inget som grämer.
– Första gången jag var med var 1963 med låten ”Zum, zum, zum lilla sommarbi”. Det var kanske inte så roligt med förlust då, jag var ju inte så gammal. Jag är ingen dålig förlorare. Förutom när jag spelar golf! säger Ann-Louise Hanson och skrattar.
Numera blir det inte mycket golfande på grund av tre knäoperationer. Men det är inget som har påverkat hennes sångkarriär.
– När man står på scen glömmer man allt – när adrenalinet rinner till, säger hon.
Melodifestivalen har? ändrat karaktär under åren, menar Ann-Louise Hanson.
– Det mesta har ändrats. Melodifestivalen i dag är så stor att det inte går att greppa. Det är nästan för stort. Förr sjöng alla live, nu är mycket förinspelat. Förr var det stort fokus på själva låtarna, nu bygger man en show kring låtarna nästan så de försvinner i allt som händer runtomkring. Men visst, jag tittar på programmet och tycker det är kul att se om det är nya namn som dyker upp.

Alldeles nyligen ?släppte hon och maken Bruno Glenmark boken ”Kärlekens miljonär” om deras karriärer där de på många sätt har följts åt. Den tar avstamp
i Kristianstad, på polisens årliga tillställning i konsert-huset. Inför den fick Ann-Louise Hanson och hennes bror Lars frågan om de ville stå för underhållningen – Ann-Louise på sång och Lars på dragspel. Gaget? En lergök och en chokladkaka.
Mycket har hänt ?sedan dess. I 52 år har hon och Bruno varit gifta och ortsnamnen Åhus och Yngsjö får Ann-Louise Hansons hjärta att klappa lite extra.
– Jag hade fantastiska somrar i Skåne.?Min mamma var mycket sjuk och jag och min bror bodde då hos mormor och morfar i Yngsjö,  i en fiskarstuga vid havet. Jag kan knappt minnas att vi hade något dåligt väder alls.
Nu händer det ?att hon återkommer till Kristianstad, hennes födelsestad, mest för att underhålla.
– Det är klart att det alltid är roligt att komma hem och sjunga, säger hon.
Annars är det huset i Stockholms skärgård som hon ägnar mest tid i. Och så reser hon.
– Vi passar på att göra det vi inte hann förut. Ganska nyligen gjorde vi en långresa till Sydafrika, berättar Ann-Louise Hanson.
Och framöver väntar medverkan i årets Stjärnorna på slottet som sänds i SVT.
– När jag hörde vilka som ska vara med kände jag direkt att jag ville vara med. Bosse Parnevik och jag är goda vänner, och Marianne Mörck är en härlig tjej.?Och jag är väldigt spänd på Regina Lund! Det kommer att bli ett härligt gäng.

Ann-Louise Hanson

Född: ?I Kristianstad.
Bor: ?Täby och i Stockholms skärgård.
Ålder: ?73.
Familj: ?Make sedan 52 år tillbaka, tre döttrar och sju barnbarn.
Aktuell med: ?Boken ”Kärlekens miljonär” och singel med samma namn, Stjärnorna på slottet och kommer till Kul i juli i Helsingborg den 25 juli.
Dålig ovana: ?”Min man tycker jag är ett kontrollfreak.”
Gör helst på sommaren: ?”Är i vårt paradis i skärgården.”

Publicerad 15 July 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag