Jättelokan kan ge upphov till brännskador på huden.?Foto: Mostphotos.com

Jättelokan kan ge upphov till brännskador på huden.?Foto: Mostphotos.com

Så undviker du sommarplågorna

Av
Lena Karlsson

SOMMAR. Visst är det härligt med sommar? Men den kan ju också föra med sig en del mer eller mindre allvarliga besvär. Lokaltidningen listar några av dem.
Fästingbett ??kan ge upphov till Borelia och TBE. Bor du i ett riskområde kan du vaccinera dig mot TBE. Borelia botas med antibiotika. Kontrollera kroppen varje kväll. Gäller även husdjur.
Sola ?bör man göra med försiktighet. Särskilt mitt på dagen när solen står som högst på himmeln och särskilt den som lätt blir röd. Ju fler gånger du bränner dig desto högre är risken för hudcancer. Använd solhatt, solbrillor, täckande kläder och solskyddskräm.
Algblomning ?uppstår ?när vattnet är som varmast. Den vanligaste formen är blågröna alger. Särskilt barn och husdjur kan drabbas av algförgiftning. De vanligaste symtomen är klåda, huvudvärk och magbesvär. Men även feber, muskelsvaghet och ögonbesvär kan förekomma. Undvik att bada och svälja vattnet. Kontakta sjukvården direkt vid symtom.
Jätteloka ?är en så kallad invasiv art som brer ut sig längs Skånes vattendrag. Vid kontakt med huden kan brännskador med stora smärtsamma blåsor uppstå efter en eller två dagar. Besvären kan vara i veckor och ge ärrbildning och mörkfärgning. Tvätta utsatt hud med vatten och tvål, och skydda mot sol i en vecka.
Mördarsnigel? eller spansk skogssnigel som den heter, trots att den antagligen kommer från Frankrike, förökar sig snabbt och bör även avlivas snabbt.
ALKOHOL? Många tycker om att ta sig en extra drink på semestern, men det kan också bli för mycket. Risken är att det blir svårt att återgå till normala vanor till hösten. Ett tips för att minska konsumtionen är att varva med alkoholfritt och att dricka under bestämda tider. Testa dina alkoholvanor på Vårdguiden hemsida 1177.se.
Gräsklippning ?kan bli en plåga för grannen om det görs vid okristliga tider,  som tidigt på morgonen eller mitt i natten. Ett sätt att undvika onödiga konflikter är att, som folkvettsexperten Magdalena Ribbing säger i artikeln ”Vett och etikett i trädgården” i Vi i villa, komma överens med grannen om speciella gräsklippningstider.
Sand ?mellan tårna finns det, konstigt nog, en del som inte gillar. Problemet är lätt avhjälpt. Välj en strand med gräs eller sten som underlag, eller bada från en brygga.

Här finns hjälp

Sjuvårdsrådgivning: Vårdguiden 1177
Alkohollinjen: 020-84 44 48
Giftinformationscentralen: 010-45 667 00
Vårdcentralen eller akuten
Akuta fall: ring 112

Publicerad 23 July 2017 06:00