Fyra personer har så här långt i sommar smittats av TBE i Skåne.

Fyra personer har så här långt i sommar smittats av TBE i Skåne.

Första TBE-fallet i nordvästra Skåne

Kan leda till hjärnhinneinflammation

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Fyra personer har så här långt smittats av TBE i Skåne i sommar. Det är varken fler eller färre än normalt. Men en av dem smittades i nordvästra Skåne, vilket aldrig tidigare hänt.
Vi är mitt i högsommaren och med den är också risken för att drabbas av ett fästingburet virus som störst. Så här långt har fyra personer smittats av TBE i Skåne.
– Vi bruka ha fyra, fem som smittas i Skåne varje år och sen i snitt fyra till som smittats på andra ställen men diagnostiserats i Skåne. Så fyra stycken så här långt är inget onormalt, säger biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck.
De flesta fallen av folk som smittas brukar komma under perioden juni till oktober. Men beroende på vädret finns risken för att bli biten av en fästing och bli smittad i Skåne från mars till november.
I Skåne finns det framför allt tre riskområden: I nordöstra Skåne, vid Sandhammaren på Österlen mellan Löderups strandbad och Mälarhusen och sedan några år tillbaka vid skogarna öster om Höör.
– I västra Skåne har det varit väldigt få fall genom åren. Det har varit något enstaka fall utanför Landskrona. Men i år har vi för första gången haft ett fall i nordvästra Skåne.
Vad ska man då göra för att skydda sig? Det gäller helt enkelt att göra det svårt för fästingen att hitta någonstans att bita sig fast.
– När man är i skogen eller på ängsmark ska man helst ha långbyxor som man stoppar ner i strumporna, och gärna stövlar. Sen en långärmad tröja som man stoppar ner i byxorna. Det är också bra att regelbundet titta på kläderna och se om man hittar någon fästing som man kan borsta bort. När man kommer hem ska man sen kolla igenom kroppen.
Om man hittar en fästing som bitit sig fast ska man ta bort den så fort som möjligt. Det minskar i alla fall risken för borrelia som oftast inte överförs förrän ett dygn efter bettet. Det gäller dock inte för TBE som oftast överförs direkt.
– Vi rekommenderar de som bor eller vistas mycket i ett riskområde vaccinerar sig.
Mattias Waldeck säger dock att man inte ska söka sjukvård bara för att man blivit biten. Men om man får allvarligare symtom kan det vara läge att göra det. För TBE kan man få feber, huvudvärk och muskel- och ledvärk som går över efter några dagar. För en tredjedel kan det sen komma en andra fas då man bland annat kan få hög feber, huvudvärk, förvirringssymptom och har man otur kan det leda till hjärnhinneinflammation.  
– Borrelia är mycket vanligare. Man ska söka sjukvård om man får ett rodnande utslag som är större än fem centimeter i diameter, som kommer en till fyra veckor efter bettet. Då ska man alltid söka sjukvård för att få antibiotika.
1177.se kan man läsa mer om viruset och exakt var riskområdena finns.

Publicerad 25 July 2017 06:00