Sången “Blommig falukorv” är en klassiker. På bilden utställningsproducent Sofie Bergkvist. ?Foto: Lena Karlsson

Sången “Blommig falukorv” är en klassiker. På bilden utställningsproducent Sofie Bergkvist. ?Foto: Lena Karlsson

Blommig falukorv och räliga grodor på Kulturen

Av
Lena Karlsson

SOMMAR. Känner du för att dra på smilbanden i sommar? Då rekommenderas ett besök på utställningen Hasse och TageKulturen i Lund.

Det första som möter besökaren är en scen med en fototapet av Hasse och Tage från revyn Under dubbelgöken i bakgrunden. Där kan man  gå upp, iförd en hatt eller peruk, och välja en pratbubbla i papp med citat från komikerduons sketcher.

– Tanken är att se vad som ännu funkar. Vad är kul och vad är kontroversiellt idag?, säger utställningsproducent Sofie Bergkvist.

För det som idag betraktas som harmlöst kunde på 1960-talet skapa väldig debatt. ”Pitt” står det på en av skyltarna. Det är ett ord som väckte starka reaktioner när det uttalades i Gula hund.

– Det blev ramaskri, insändarstorm och riksdagsdebatt med förslag på att allt som sändes i teve skulle förhandsgranskas.

Andra citat på skyltarna är lika aktuella idag som då. Ett sådant är taget från ”Immigrantens visa” som Tage Danielsson skrev samma år som den första svenska terroristlagen kom 1973.

Utställningen har två teman. Komiken och politiken är det ena. Tio nutida komiker berättar på film om Hasse och Tages betydelse för humorns roll och om man kan skämta om allt.

Skrivandet och blivandet är utställningens andra tema. Det handlar om den kreativa processen, från idé till färdig produktion.

– Per Åhlin har beskrivit hur Hasse sprutade idéer medan Tage lyckades fånga upp de bästa som sedan renodlades till färdiga manus, säger Sofie Bergkvist.

En viktig del av utställningen är den tidslinje med material från AB Svenska ord. Sofie Bergkvist imponeras av  hur väl de följde manus. Men där finns ett undantag.

– I Räliga grodor från Svea hund ballar det ur totalt. Det kan man se genom att följa manuset samtidigt som man lyssnar på sketchen.

Utställningen är ett initiativ från universitetsbiblioteket, UB,  som i samband med Lunds universitets 350-års-jubileum ville visa det arkiv från AB Svenska ord som familjerna Danielsson och Alfredson skänkt.

Publicerad 04 August 2017 06:00