Syskonen Nathalie, Freddie och Jasmine Nilsson säljer armband för att kunna köpa en handikappanpassad bil.

Syskonen Nathalie, Freddie och Jasmine Nilsson säljer armband för att kunna köpa en handikappanpassad bil.

Syskonens kamp för att hjälpa mamman

Samlar pengar till handikappanpassad bil

SVEDALA. Jasmine Nilssons mamma har haft cancer sedan 2004. Men efter en behandling under förra året förändrades livet dramatiskt. Nu säljer syskonen armband för att kunna köpa en egen handikappanpassad bil, för att underlätta sjukhusbesöken och kunna hälsa på släkt tillsammans. 

– Det skulle göra att vi slipper vänta i timmar på sjukhuset för att komma hem, säger Jasmine Nilsson.

Jasmines mamma Anette har haft cancer sedan 2004, men sedan förra året har komplikationer efter en behandling gjort henne rullstolsburen. Frekventa sjukhusbesök tar mycket energi och ofta får de vänta i timmar på sjukhuset för att resa hem. 

De får hjälp av hemtjänst och deras hem hemma i Svedala har handikappanpassats, men transporterna tar mycket tid. Därför bestämde sig nittonåriga Jasmine och hennes syster Nathalie och lillebror Freddie att samla in pengar till en handikappanpassad bil. 

– Vi har tänkt på det länge. Det har varit störigt varje gång man ska åka någonstans, säger Jasmine Nilsson. 

För drygt tre veckor sedan startade de Facebooksidan Armband för att hjälpa. Syskonen pärlar armbanden, den som vill ha ett kan bara höra av sig, swisha valfri summa och sedan få hem armbandet i brevlådan.

Väntan på sjukresor och inte minst möjligheten att tillsammans kunna hälsa på släkt och vänner som bor längre bort skulle underlättas om familjen hade en egen bil, där man kan köra in en rullstol. Längre resor måste man dessutom boka lång tid i förväg, berättar Jasmine Nilsson. Men en egen bil kostar förstås en del.

– Att köpa en ny bil är jättedyrt. Men vi har hittat begagnade på Blocket för runt 70 000 kronor. 

Hittills har strax över hundra personer köpt armbanden och syskonen har samlat ihop 18 000 kronor. Andra har bara skänkt.

– Det är också gamla bekanta till mamma som har hört av sig och skänkt pengar.

Syskonen tänker fortsätta med försäljningen och få ihop så mycket som möjligt.

– Vi får fortsätta samla tills vi har råd att köpa en bil, säger Jasmine Nilsson. 

Publicerad 05 August 2017 06:00