– Jag tycker att man ska testa sig fram med olika smaker som man själv tycker om, säger Margitha Nilsson, här bland vinbärsbuskarna i Bränneriets odling utanför Eslöv.?Foto: Lena Karlsson

– Jag tycker att man ska testa sig fram med olika smaker som man själv tycker om, säger Margitha Nilsson, här bland vinbärsbuskarna i Bränneriets odling utanför Eslöv.?Foto: Lena Karlsson

Skördetid:

"Kul att experimentera sig fram"

Av
Lena Karlsson

SOMMAR. Så här års börjar frukt och bär bli mogna i trädgården. Men vad kan man göra av skörden? Margitha Nilsson tipsar från den ekologiska bärodlingen på Bränneriets gård i Nöbbelöv utanför Eslöv.

– Jag är väldigt svag för hösthallon, och trädgårdsblåbär äter jag till frukost varje dag. Jag är också väldigt förtjust i vinbär, och så jordgubbar förstås.

Blåbären rekommenderar hon att frysa in i påsar som då styckfryses av sig själva.

– Under året kan man sen ta fram en näve till frukost eller koka sylt om man vill.

Vilda blåbär och trädgårdsblåbär är släkt men har helt olika smaker.

–Trädgårdsblåbären som vi odlar är sötare än de vilda. Det är ett nyttigt godissom man kan äta färska. De är också jättegoda att använda i kakor, desserter och smoothies.

I odlingen finns fem olika sorters havtorn i olika färger, storlekar och smaker.

– Det är en syrlig rackare. Eftersom den har stora kärnor och tjockt skal blir det bäst att köra bären till en puré i en matberedare.

Efter att havornspurén har silats passar den bra till choklad i desserter. Men havtorn  innehåller inte så mycket pektin. Eftersom Margitha Nilsson undviker att använda tillsatt pektin för att sylten eller gelén ska stelna, kombinerar hon havtorn med äpple som naturligt innehåller mycket pektin.

– Havtorn är ett riktigt superbär. Ett enda bär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin.

Margitha Nilsson är inte rädd för att experimentera med olika smakkombinationer.  I vintras testade hon att göra både havtornsglögg och plommonglögg.

– Det är kul att testa sig fram. Ett tips är att googla fram ett recept och sedan utgå från basen. Sen kan man själv välja kryddor. Man behöver inte följa receptet slaviskt.

Kanel, chili och gult senapsfrö är exempel på kryddor som är goda i chutney. Själv har hon till exempel gjort björnbärschutney med timjan och svartpeppar.

– Det är också gott att göra chutney på plommon. Dessutom är det jättegott med plommonkakor och plommonpaj.

Körsbär finns det olika sorter av. Bigarråer tillhör den söta sorten som kan ätas direkt. Sura körsbär som moreller och klarbär är för sura för att äta som de är. Men i produkter  ger de den bästa körsbärssmaken.

Margitha Nilsson nämner även det nyttiga bäret Aronia som växer på buskar, ofta i kommunala planteringar. Smaken beskriver hon som någonstans mellan svarta vinbär och rönnbär.

– Det är en lättskött buske som får fina höstfärger. De svarta bären plockas efter frosten. De är fattiga på syra men rika på pektin. Så de är goda att blanda med något syrligt som till exempel citron, krusbär eller apelsin.

Publicerad 06 August 2017 06:00