Foto: Ritzau / Mostphotos.com

Foto: Ritzau / Mostphotos.com

Skånsk företagsledare dumpar Donald Trump

Hållbarhet, mångfald och integration är mina personliga värderingar

MALMÖ/USA. Den amerikanske presidenten får kritik för att han inte tagit tillräckligt avstånd från en högerextrem demonstation i helgen där en motdemonstrant blev dödad. Under veckan har flera tunga rådgivare lämnat Donald Trumps näringslivsråd i protest. Senast i raden att dumpa "den fria världens ledare" är Malmöbördige Inge Thulin  vd för jättekoncernen 3M.

– Hållbarhet, mångfald och inkudering är mina personliga värderingar, och även fundamentala för visionen som 3M står för. De senaste månaderna har gett mig möjlighet att på nytt reflektera över mitt engagemang i dessa frågor, säger Inge Thulin i ett pressmeddelande.

Inge Thulin föddes 1953 i Malmö. Sedan 2012 är han styrelseordförande, president och vd för det amerikanska konglomeratet 3M Company, som är mest känt för sina post it-lappar och sin Scotch-tejp. Företaget omsatte 30 miljarder dollar förra året och sysselsätter cirka 90 000 människor.

Tidigare har tunga namn som läkemedelstillverkaren Mercks vd Kenneth Frazier och IT-jätten Intels vd Brian Krzanich hoppat av från Trumps näringslivsråd. I samtliga fall motiverar företagsledarna sina avhopp med att Donald Trump inte tillräckligt fördömt högerextremisterna vid demonstrationen i Charlottesville i helgen.

Vid en första presskonferens efter händelserna fördömde Donald Trump "båda sidor", vilket väckte mycket kritik. Det skulle dröja två dagar innan presidenten gick ut och förtydligade att han "hatar rasism".

Men knappt hade det passerat ett dygn innan presidenten gick ut med ett nytt ställningstagande där han försvarar vissa av demonstranterna som gick tillsammans med nazister och medlemmar i den rasistiska sekten Klu Klux Klan. Vändningen fick många att åter kritisera Donald Trump för att vara undflyende.

Publicerad 16 August 2017 19:09