Peter Kalmström, chefredaktör för supervegobloggen.se Foto: Ptivat

Peter Kalmström, chefredaktör för supervegobloggen.se Foto: Ptivat

Gästkrönika:

”Animalieproduktion är alltid negativ ur miljösynpunkt”

Av
Peter Kalmström

chefredaktör för supervegobloggen.se

GÄSTKRÖNIKA. Döda insekter framförs ofta som framtidens mat och en lösning på både miljö-, vatten- och utsläppsproblem. Dessutom har vi människor än så länge inte lyckats bevisa att insekter kan lida.

Att fängsla, föda upp, mata, frysa ned och till slut krossa svärmar av syrsor är mindre resurskrävande än att göra liknande saker mot kor, grisar, kycklingar eller fiskar. Det man missar är att animalieproduktion alltid är negativ ur miljösynpunkt. Levande, fria djur är viktiga för naturen men aldrig dödade eller fängslade djur.

Alla som besökt en kolonilott, en urskog eller en djungel vet vilken potential som finns där. Växter tätt tillsammans frodas, binder kol och vatten, bildar livaktig mylla och ger dessutom överflöd till oss människor. Under både första och andra världskriget anlades ”victory gardens” som gav ett enormt tillskott av mat och förbättrad stadsmiljö.

De som förespråkar insektsätande vill få oss att tänka bort kväljningar vid tanken på mosade insekter, på samma sätt som vi redan lärt oss att det är ok att äta gris men inte hund.  Varför inte istället satsa på att lära oss uppskatta svamp, nötter, bröd, pasta, kryddor, frukt och fler än 70 000 ätbara växter?

 

 

Publicerad 17 August 2017 11:00