Så mycket drack vi svenskar under sommaren

"Det lite lördag hela veckan"

Av
Gustav Persson

SVERIGE. Sommar, sol och semester. Det firar vi svenskar genom att dricka mer alkohol än övriga året, visar en sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.

Nu när sommaren är på väg att ta slut har IQ genom en Sifo-undersökning tagit reda på hur mycket alkohol vi svenskar drack i sommar. Inte helt oväntat visar undersökningen en rejäl ökning om man jämför med övriga året.

Enligt undersökningen uppger 40 procent i gruppen män att de drack alkohol tre till fyra gånger i veckan eller oftare under semestern. Bland gruppen kvinnor uppgav 34 procent att de gjorde det samma.

– På sommaren och semester så är det lite lördag hela veckan. Och då dricker man kanske mer till vardags. Sen börjar man jobba och så fortsätter man med det konsumtionsmönster man hade under sommaren, säger IQ:s VD Juan-Pablo Roa till SVT.

Enligt honom kommer det in fler samtal till landets beroendekliniker efter sommaren. Ett tecken på att många har svårt att bryta sommaren osunda vanor.

– Efter sommaren så ser vi att många uttrycker större oro över sin konsumtion. Om man själv känner sig oroad så är det så klart ett varningstecken.

Publicerad 23 August 2017 11:15