Carolin Helt, Int Lic PT, e3 Träning & Hälsa.

Carolin Helt, Int Lic PT, e3 Träning & Hälsa.

Gästkrönika:

"Dags att lägga på sig några kilon?"

Av
Carolin Helt

Int Lic PT

e3 Träning & Hälsa.

GÄSTKRÖNIKA. Inför sommaren är det mycket snack om att gå ner i vikt. Efter semestern brukar samma snack dra igång igen. Ett så trist fokus när så många skulle komma i så mycket bättre form genom att faktiskt lägga på sig några kilon…

Nu menar jag inte att så vidare värst jättemånga skulle må bra av ett gäng extra kilo fett på kroppen. Jag menar muskler!

Sarcopenia, smaka på det ordet. Förlust av muskelmassa – en av de värsta sakerna med att bli äldre. Vi hinner knappt fylla 25 innan nedbrytningen av vår muskelmassa börjar. Mellan 20-80års ålder går ca 40 procent av vår muskelmassa förlorad. Mellan 50-80 år sker det stora raset – omkring 30 procent ryker då!! Detta är snittsiffror, vissa förlorar mer, andra mindre.

Det larmas ofta och mycket om hjärt- och kärlsjukdomar, med all rätt. Men förändringar i rörelseapparaten (muskler, benstomme, leder och ligament) är orsak till bra mycket mer ohälsa.

Med minskad muskelmassa och styrka blir vardagssysslorna svårare att genomföra, man blir mer och mer inaktiv och får därmed en klart minskad livskvalitet. Så trist…

Det fina med det hela är att det är rätt lätt att åtgärda – TRÄNA STYRKA!!

Styrketräning funkar för ALLA! Med ett styrkeprogram som är anpassat efter individens NU-läge, förutsättningar och mål så blir det världens bästa träningsform skulle jag vilja hävda. Dessutom är skaderisken sällsynt låg.

Ofta ser man rader av unga män på gymet och det kan väl vara trevligt, men de som verkligen borde lägga tid bland vikterna är kvinnor. Kvinnor i alla åldrar men kanske speciellt medelåders kvinnor….

Många är de som säger att ”Styrketräning är inget för mig”. Fnys! Bullshit, säger jag. Tror ni att SARCOPENIA inte drabbar er men alla andra?

 Tvärtom, skulle jag vilja påstå. Vi kvinnor har en lägre andel muskelmassa än män till att börja med, vi har MYCKET svårare att bygga muskelmassa då vi inte har alls samma mängd muskeluppbyggande hormoner i kroppen (hormoner har vi HELL YEAH! men inte av den sorten). Vi har de sämsta tänkbara förutsättningarna att bli muskelbiffar ändå oroas förtvivlat många kvinnor över detta. Sarcopenia – förlust av muskelmassa, drabbar kvinnor hårdare än män. Så är det..

Publicerad 30 August 2017 11:00