”Det bästa jobbet man kan ha”

Undersköterskan Pia Evander uppmanar alla att söka sig till vård och omsorg

SVEDALA. I 22 år har Pia Evander jobbat inom vården och Svedala kommun. Det är mötena som driver henne att fortsätta.

1995 fick hon sitt första jobb inom vården och det dröjde inte länge innan hon fick en tillsvidaretjänst.

– Jag visste inte alls vad jag ville bli först. Det var min mamma och min moster som tyckte att jag skulle jobba med människor. ”Okej” tänkte jag då, berättar Pia Evander.

För närvarande arbetar hon på Stella och Nova gruppboenden för dementa i Svedala, där hon har ett särskilt ansvar för aktiviteter och utflykter.

I våras fick hon motta utmärkelsen ”Årets handledare i Skåne”, via Vård och omsorgscollege, för sitt goda arbete med att introducera nya medarbetare för jobbet som undersköterska.

– Jag har alltid tyckt att handlederiet är kul, att dela med mig av mina kunskaper. Det här är det bästa jobbet man kan ha, säger Pia Evander.

”Har alltid tyckt om att dela med mig”

Via vård- ?och omsorgscollege, i Svedala, Vellinge och Trelleborg, handleder hon elever främst från Svedala och från Trelleborg. Och hon uppmanar alla att söka sig till yrken inom vård och omsorg. Men det är inte alla som passar för det.

– Som handledare gäller det också att se när någon inte passar för jobbet. Jag har stoppat några på vägen. Det är jättetufft för både mig och dem, men vi är här för vårdtagarna och i längden är det bäst att inse tidigt om det inte funkar.

För hennes del är det alla möten som förgyller vardagen.

– Den dagliga kontakten med människor utgör guldkornen. Det kan handla om en blick, en klapp, en kram.

Utmärkelsen Årets handledare betyder mycket för henne.

– Det gör att jag blir driven. Men jag skulle gärna dela det med andra som brinner för det här och som kämpar. Jag är inte ensam, säger Pia Evander.

Publicerad 04 September 2017 11:22

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag