Pantinsamling misstogs för tiggeri

SVEDALA. Det har mötts med viss kritik. Men "burktiggeriet" är i själva verket tjejerna i IBS Svedala som samlar pant för att bekosta resor och avgifter till cuper.

Många föreningar kämpar för att få ihop pengar till matchresor eller för att ge barn och ungdomar en möjlighet att delta i turneringar. Innebandysällskapet Svedala samlar bland annat in burkar för att tjäna en extra slant. När lagets flicklag födda 2002 i förra veckan begav sig ut i Svedala möttes några av kritiska frågor om sitt "tiggeri" där en del frågade sig varför inte föräldrarna kunde betala för sina egna barns aktiviteter. Något som fick Ingrid Adair, förälder till en av spelarna i IBS Svedala F02 att skriva ett inlägg på sociala medier.

– Alla har inte möjlighet att betala för att åka med på cuper. Vi har valt att samla in burkar och panta, andra föreningar säljer kakor eller lotter. Jag kände mig tvungen att förtydliga vad det hela handlar om, att det är ett gäng unga och drivna tjejer som vill göra något vettigt än att leva rövare ute på stan. Jag trodde aldrig vårt insamlande skulle få mothugg, säger hon.

Ingrid Adair berättar att precis som många andra föreningar i kommunen är IBS Svedala ute ett tag innan och lämnar lappar i brevlådor där de frågar om de kan få eventuell pant till skänks. Sedan hämtar de upp burkarna under ett par kvällar.

– Alla har rätt att bestämma om de vill ge oss sina burkar, vi tvingar ingen. Det är upp till var och en.

Inlägget på Facebook har mötts av idel positiva röster berättar Ingrid, som faktiskt fick åka ut ett par extrarundor för att hämta in sopsäckar fyllda med pantburkar.

– Någon skrev att "jag älskar Pepsi, men hatar att panta. Ni är välkomna att hämta", berättar Ingrid Adair med ett leende.

Minst sex fyllda sopsäckar hämtade föräldrar, spelare och ledare i IBS Svedala F02 denna gång. Exakt hur mycket pengar det blev vet Ingrid Adair inte. 

Publicerad 05 September 2017 10:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag