Här rider de på ljudvågen

Svedala från A till Ö: R som i Radio

SVEDALA. I 40 år har Börje Nilsson ridit på radiovågorna. Trots att det blir svårare hittar han ständigt nya sätt. Inte minst tillsammans med kollegan Fredrik Ahlberg.

I dag är det mest platt-tv och mobiltelefoner som gäller. Men efter att Börje utbildat sig på teletekniska linjen i Växjö var det som servicetekniker han började hos Svedala radio och tv. Han utförde reparationer och installationer. Med åren utvecklades det mer och mer till ett butiksarbete.

När den förre ägaren sålde butiken för lite mer än 20 år sedan var det Börje som fick ta över.

– De största förändringarna var ju platt-tvn och mobiltelefonen. Det gick inte att förutspå hur stort det skulle bli. Den första platt-tvn kom på 1990-talet och kostade 40 000 kronor. Men försäljningen kom igång ordentligt runt millennieskiftet, berättar Börje.

Utmaningarna är många och stora för en liten lokal butik som konkurrerar med stora elektronikkedjor, och inte minst e-handeln. En lösning har för Börje varit att slå sig ihop med andra företag. Sedan fem år tillbaka huserar även Fredrik Ahlberg på Svedala musik och media i lokalen.

– Istället för att lägga ner lägger man ihop, säger han.

När Börje var ny på jobbet och fram till mitten av 1990-talet hade Svedala radio och tv sex anställda, i dag är de en och en halv. När det gäller traditionell radio har försäljningen minskat avsevärt.

– När jag började sålde vi minst en om dagen. Nu köper vi in 50–100 stycken om året, berättar han.

Själv lyssnar han alltid på radio både i butiken och hemma. I butiken är det P4 Malmöhus som gäller och radion ljuder dagligen ut på gatan. Under våren och sommaren ställer Börje och Fredrik ut stolar för att Svedalaborna ska kunna slå sig ner, lyssna och umgås.

– Det har varit lite av en samlingsplats genom åren. Jag har stamkunder som kommit hit i alla år och fortfarande finns det de som gärna slår sig ner utanför. Även om de har minskat med åren, säger Börje.

Publicerad 11 September 2017 10:46

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag