Thomas Carlsson är närings- och turismutvecklare på Svedala kommun. Arkivfoto: Adam Hult

Thomas Carlsson är närings- och turismutvecklare på Svedala kommun. Arkivfoto: Adam Hult

Bättre företagsklimat men än finns mer att önska

SVEDALA. ?För första gången sedan 2012 tar Svedala kommun ett kliv framåt när Svenskt näringsliv presenterar sin årliga undersökning gällande företagsklimat. Samtidigt uteblir den årliga Svedalamässan.

39 placeringar högre än i fjol placerar kommunen på plats 167 av 290 i år.

– Det är kul att vi klättrat. Det visar på att det vi gör har effekt, säger Thomas Carlsson som är närings- och turismutvecklare på Svedala kommun.

Vad gör ni då?

– Vi försöker göra sådant som kommuner som har bättre ranking än vi gör. Vi skiljer oss såklart från andra så det går inte att kopiera rakt av. Dialogen med företagarna är viktig. Vi gör företagsbesök, bjuder in till näringslivsfrukostar och luncher där politiker och tjänstemän medverkar  till exempel.

Rankingen innehåller ?18 faktorer som viktas olika tungt. Den bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes i våras. En tredjedel bygger på statistik från SCB och UC. 85 företag har besvarat enkäten.

Svedala har stigit i ranking på alla punkter utom fyra. Trots förbättringen i stort är Thomas Carlsson dock inte tillfredsställd.

– Jag är inte nöjd på något sätt med den här placeringen, det finns många förbättringsområden. Men det går åt rätt håll och jag hoppas att det fortsätter så.

Samtidigt säger ?resultatet av den här undersökningen inte allt. Thomas Carlsson inväntar Sveriges kommuner och landstings (SKL) undersökning ”Löpande insikt” som fokuserar på enskilda ärenden där företagare varit i kontakt med Svedala kommun.

– Den kan ge en mer nyanserad bild av vad vi behöver förbättra eftersom den mäter hur nöjda företagarna är med vår service inom olika myndighetsområden, säger han.

I oktober ?brukar Svedalamässan äga rum. Lokala företag har fått chans att visa upp sig och mötas. Men det här året blir det ingen mässa på grund av att den ideella föreningen Nätverk Svedala som låg bakom mässan har upplösts. Istället har ansvaret hamnat på Thomas Carlssons bord.

– Jag har tagit över konceptet och vill utveckla det till någonting mer. En idé är att koppla ihop mässan med näringslivsdagen som vi har i vår. Vi får se om vi hinner det.

Han tycker ?att forumet som mässan har utgjort är viktigt.

– Jag tror att det är ett forum som behövs. Dels är det en möjlighet för företagare att mötas sinsemellan och visa att det finns lokala samarbetspartners. Dels är det en viktig möjlighet att visa upp sig för besökarna, säger Thomas Carlsson.

 

LÄS MER: "Vi har många bra idéer men alldeles för lite tid"

 

 

Publicerad 29 September 2017 11:48