Slutvalsat om danstillstånd – då väntas svar

Vill avskaffa onödiga pekpinnar

SVERIGE. Redan i fjol beslutade riksdagens samlade partier att det, enligt dem förlegade danstillståndet, ska tas bort från ordningslagen. Efter det har ingenting hänt. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se vilka ändringar som kan göras.

Som det ser ut i dag krävs tillstånd för att få ordna en offentlig danstillställning, även om det inte sker på offentlig plats. Detta innebär att till och med spontandans, som exempelvis uppstår på en restaurang, kan ge böter och i värsta fall fängelse för ägaren.

Att begära danstillstånd innebär dessutom mycket administrativt arbete både för polisen och arrangören, vilket var anledningen till att justitieutskottet i fjol lyfte frågan i riksdagen.

Enligt utskottet vill man avskaffa tillståndet för att renodla polisens arbetsuppgifter och ta bort onödiga pekpinnar och onödig byråkrati.

Hittills har regeringen dock inte verkställt riksdagens beslut. Istället tillsätter man nu en utredning för att redogöra för vilka för- och nackdelar det nuvarande systemet har. Först därefter ´väntas beslut om tillståndet ska avskaffas eller vara kvar.  

Tidigare har regeringen sagt att kravet borde vara kvar eftersom polisen annars skulle få svårare att hämta information och upprätthålla säkerhet och ordning.

Utredningen ska presenteras senast 18 juni 2018.

Publicerad 02 October 2017 13:31

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag