Helena blev kär i keramiken

HYLTARP. Helena Andersson lämnade jobbet som arbetsterapeut för att ägna sig åt sin egen terapi på heltid. Nu är hon mest känd som Helena af Hyltarp.

Det började med en kvällskurs i keramik, högst pliktskyldigt på grund av att keramiken var något som användes mycket inom arbetsterapin. Men intresset växte sig större och under många år drejade hon på hobbynivå innan hon tog det första steget mot att förverkliga vad som hade blivit en dröm.

– Jag tog tjänstledigt 2009-2011 och gick en yrkesutbildning i keramik på Östra Grevie folkhögskola. I mitt jobb träffade jag jättesjuka människor. Man vet aldrig hur länge man får vara frisk och jag kände att jag ville testa det här nu. Jag tror bara att man ångrar det man inte provar, men man ska inte se det som ett misslyckande om det inte fungerar, säger Helena Andersson.

Men det var inte bara att leva ut drömmen efter utbildningen. Efteråt fortsatte hon som arbetsterapeut på halvtid och gick en nödvändig kurs i företagande samtidigt.

– Skapandet hade jag kläm på men företagsbiten var jag mer osäker på och jag lär mig fortfarande. Det är ett litet dilemma när man valt yrke utifrån sin passion, företagandet är en stor utmaning, säger Helena Andersson.

Hon driver verksamheten Helena af Hyltarp hemma på gården, ytterligare en utmaning då gränsen mellan arbete och fritid inte är helt given.

– Jag kan gå ut i verkstaden och glasera en skål när barnen har somnat. Jag är mer flexibel nu men det gäller att planera in lite ledighet också.

I Helena Anderssons bod tillverkas och säljs mestadels bruksföremål. Skålar, ljusfat, muggar och uppläggningsfat drejar hon med van hand på ett kick.

– Den här krukan blev exakt rätt höjd, utan att jag mätte, konstaterar hon glatt när en Kulturenkruka vuxit fram ur hennes händer på drejskivan på bara några minuter.

Kulturenkrukan kallar hon den på grund av att hon fått äran att tillverka en särskild sorts krukor till Kulturen i Lunds 125-årsjubileum.

Det är nu tre år sedan som Helena Andersson sa upp sig från sitt fasta jobb för att satsa på sin dröm. Det dröjer innan hon kan ta ut en skälig lön och därför har hon ett extrajobb åtta timmar i veckan.

– Det kan tyckas vara en respit från dagens hektiska arbetsliv men det egna företagandet innebär också väldigt mycket arbete. Men det är fantastiskt roligt.

Det är ett självständigt arbete hon har i dag, men speciellt ensamt blir det inte. Hunden håller henne gärna sällskap i verkstaden och förutom försäljningen håller Helena Andersson kurser i drejning.

– Det är en stor glädje att se andra falla för leran, säger hon.

Publicerad 03 October 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag