Undersökning:

Allt fler använder mobil när de kör

Har ökat drastiskt de senaste tre åren

Av
Sanna Hjalmarsson

Sanna Hjalmarsson Marek Stefaniak

SVERIGE. Nio av tio förare anser att trafiksäkerheten påverkas om man kollar mobil samtidigt som man kör. Trots det har andelen som faktiskt kollar sin mobil i samband med bilkörning ökat drastiskt de senaste åren. Det visar en undersökning gjord av Bilprovningen. Enligt ett lagförslag kan ett förbud mot handhållen mobil under körning snart bli verklighet

– Min ambition är att det här ska gå fort, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

94 procent av de 2000 förare som svarat på enkäten anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. Trots det är det allt fler som gör just det.

Den största distraktionen för förarna är enligt enkäten sms. Hela 70 procent uppger att de både läser och svarar på sms samtidigt som de kör. Vid bilprovningens förra enkät som gjordes 2013 var motsvarade siffra 24 procent.

Näst efter sms är det fotografering och filmning som tar mest uppmärksamhet från vägbanan, följt av att läsa och besvara inlägg på sociala medier.

Var fjärde förare ägnar sig även med att besvara epost och spela spel som Pokemon Go och Wordfeud bakom ratten.

Den enda punkt som inte visar någon drastisk ökning mellan de två enkäterna är andelen som pratar i telefon samtidigt som de kör. Det gör fortfarande cirka 40 procent av de svarande.

Enkäten visar att alla inte kommer att låta sig påverkas av lagstiftning när det gäller mobilanvändning vid bilkörning.

–  Lösningar som minskar behovet av att använda själva mobilen är därför viktiga som ett komplement, exempelvis tillgång till GPS-navigering och handsfree med röststyrning som gör att föraren hela tiden kan fokusera på trafiken, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors, i ett pressmeddelande. 

 

 

 

Publicerad 06 October 2017 06:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag