Lelle Dahlberg har samlat på sig både guldskivor och platina när han skrivit låtar åt andra genom åren. Nu släpper han sin första egna skiva. ??Foto: Emma Brännman

Lelle Dahlberg har samlat på sig både guldskivor och platina när han skrivit låtar åt andra genom åren. Nu släpper han sin första egna skiva. ??Foto: Emma Brännman

"Nu jävlar är det min tur"

Fick höra att han aldrig mer skulle kunna sjunga – nu släpper Lelle Dahlberg egen skiva

SVEDALA. ?Guldskivorna avlöser varandra på väggarna. Lelle Dahlbergs musikaliska resa har varit lång och framgångsrik. Men den höll på att få ett abrupt slut för några år sedan.

Fem guldskivor, två platina och en dubbelplatina hänger på väggarna hemma och Lelle Dahlberg. Under sin karriär har han skrivit låtar åt bland andra Vikingarna, Lasse Stefanz, Barbados och Grönwalls. Spela i ett antal olika konstellationer har han också hunnit med.

– Jag började turnera på heltid 1973, spelade gitarr, saxofon och sjöng i olika band.  Ända fram till 1999 då turnébussen jag körde kanade av vägen. Det var inte jättedramatiskt, men det var snorhalt och jag insåg att jag inte var odödlig. Och så var jag rätt trött på det, säger han.

I stället ?började han jobba som musiklärarassistent och ljudtekniker på Centralskolan. Han kunde dock inte låta bli att fortsätta med musiken vid sidan av.

– Men till slut hade jag hur mycket övertid som helst och fick sluta med det.

Han blev ”headhuntad”, som han säger, av NFU där han arbetade med ett musikprojekt under några år.

– 2009 blev jag sjukskriven. Jag hade diagnostiserats med KOL men inte tagit det så allvarligt först. Nu var jag i ett stadie där jag inte kunde jobba längre. Jag fick svårt att andas och insåg att det var väldigt allvarligt.

Det gick så pass långt att han fick genomgå en lungtransplantation. Men kroppen var inte nöjd med de nya lungorna och stötte bort dem efter åtta månader.

– Jag fick frågan om jag ville sättas i kö för en ny transplantation. Det skulle vara mycket värre andra gången, sade läkaren. Men vad var alternativet?

Lelle Dahlberg genomgick ännu en transplantation, den här gången lyckad. Men hans ena stämband skadades under operationen. Domen blev att han aldrig mer skulle kunna sjunga.

– Då höll jag på att bryta ihop. Man säger inte till mig att jag inte kommer kunna sjunga, säger Lelle Dahlberg.

Det krävdes ?år av röstövningar. Eftersom rösten förändrats blev han tvungen att lära sig sjunga i en ny tonart. Men skam den som ger sig. 64 år gammal har Lelle Dahlberg släppt sitt första egna album ”These words are true”. En countryplatta med mycket kärlek.

– Jag har ju hållit på och skrivit mycket åt andra i alla år. För ett par år sedan träffade jag Jonas Almqvist och började spela ihop med honom. Jag spelade in ett par låtar med Cicci Landén och upptäckte att rösten pallade. Då tänkte jag att nu jävlar är det min tur!

Känslan när han packade upp den första, rykande färska, CD-skivan ur kartongen går inte att beskriva.

– Det är en egotripp till hundra procent, ler han stort.

Den 3 november spelar Lelle Dahlberg och Jonas Almqvist på Café Monopol.

– Det så gött att sitta där och lira och snacka skit med folk. Det är litet, intimt och bara så gött, säger Lelle Dahlberg.

Publicerad 11 October 2017 11:26