Polisens fördel i kampen mot skottlossningarna

Regeringen vill se skärpta straff mot vapenbrott och grov kriminalitet

SKÅNE. Antalet skjutningar i Sverige blir allt fler och bara i Malmö har andelen vapen och skottlossningar ökat lavinartat. Det vill nu politikerna sätta stopp för och vill ge polisen ett skarpare verktyg för att få bukt på den grova kriminaliteten.

Den som misstänks för vapenbrott släpps ofta på fri fot och det är inte ovanligt att de kriminella omgående beväpnar sig på nytt.

– Det är oerhört viktigt, inte bara för längre fängelsestraff, utan också eftersom det innebär automatisk häktning och tillstånd att använda hemliga tvångsmedel. Det finns en upptäcktsrisk, de som lämnar hemmet med ett vapen kanske inte kommer hem på två år, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till Kvällsposten.

Under onsdagen lämnade regeringen in en proposition till riksdagen med skärpta straff för bland annat grovt vapenbrott. Det innebär automatisk häktning för den misstänkte.

 – Vi ser det här som väldigt positivt. Vi har påtalat fördelen med att de som är kriminella så fort som möjligt blir inlåsta, anledning är att de annars beväpnar sig omgående igen. Folk som blir påskjutna eller skjuter på andra har ofta nyligen varit inne för grovt vapenbrott, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Malmö till Kvällsposten.

Ministraffen för grovt vapenbrott fördubblas från ett till två års fängelse och straffvärdet för grov brottslighet ska, enligt förslaget från regeringen, ge fängelse från tre till fyra år.

Publicerad 12 October 2017 08:45