Foto: mostphotos.com

Foto: mostphotos.com

Snart är den här – vinterkräksjukan

Viruset förbryllar experterna

SVERIGE. Illamående, huvudvärk, feber och magbesvär... Vinterkräksjukans tid är snart kommen. Om bara några veckor förväntas spridningen få fart i landet. Men viruset förbryllar experterna.

– Vanligtvis brukar det vara stora utbrott vartannat år. Nu har det varit mildare varianter de senaste fyra åren, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Caliciviruset, kallat vinterkräksjukan, brukar nå sin kulmen någonstans runt jul och veckorna därefter. Under vecka 40 rapporterades 27 fall i hela landet. Som värst brukar i snitt 250 smittade rapporterades i veckan.

– Än har spridningen inte fått fart utan det blir framåt november. Viruset förekommer året om men de största utbrotten sker kring vinterhalvåret och oftast mellan december till februari, säger Lena Sundqvist. 

Det är alltså för tidigt att ens kunna spekulera i om vi går mot ännu ett mildare är eller om en ny epidemi bryter ut denna säsongen.

– Caliciviruset är ett föränderligt virus och förändrar sig vartannat till var tredje år, men än så länge har inte en ny variant drabbat oss. Då och då kommer viruset i en ny skepnad som vi saknar motståndskraft till och då kan det bli väldigt svåra epidemier. Om det kommer i år är omöjligt att svara på, säger Lena Sundqvist. 

Men hur kan man hålla sig frisk under vinterkräksäsongen? Svaret är enkelt.

– Genom god handhygien.Tvätta händerna med tvål och vatten efter varje toalettbesök, innan du lagar mat och när du exempelvis varit ute i en affär eller åkt kollektivt. Undvik också att besöka personer med magsjuka så håller du förhoppningsvis viruset på avstånd.

Och om man blir sjuk. Vad ska man tänka på?

– Att ta det lugnt och stanna hemma, gärna ett par dagar extra efter att man känner sig frisk. Viruset kan fortfarande smitta under flera dagar så man måste vara extra försiktig.

Fakta: Vinterkräksjuka

Orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Publicerad 16 October 2017 06:00