Foto: mostphotos.com/Skärdump

Foto: mostphotos.com/Skärdump

Inaktuellt nummer till polis sprids på nätet

SKÅNE. "Polisen har ett prat-journummer som man kan ringa när man är på väg hem, om man är själv och behöver sällskap tills man är hemma och innanför dörren. Kopiera och sprid detta vidare". Det uppmanar flera användare på Facebook. Men enligt polisen finns inget sådant nummer.

– Det är falskt och finns inte. Polisen har inget så kallat prat-journummer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisen i nordvästra Skåne.

Nattknappen kallas journumret som sprids som en löpeld på sociala medier. Tidigare har polisen haft en liknande tjänst och senast använde sig Stockholmspolisen av telefonnumret 020-446666, som nu delas friskt.

De flesta inläggen började spridas den 19 oktober och flera hundra användare har delat "tipset" om polisens jour-nummer, som man kan ringa om man behöver sällskap tills man är hemma på fredag- och lördagskvällar mellan 23-03.30.

Flera personer har hört av sig till polisen och frågat om tjänsten är i bruk. Något som polisen dementerar.

– Det är rena rama kedjebrevet. Det är tråkigt att folk tror att numret existerar och det gör det inte hos någon polismyndighet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, som uppmanar människor att ta bort och inte sprida vidare informationen om ett så kallt prat-journummer.

Publicerad 25 October 2017 11:07