Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Högre lön får fler poliser att stanna

Många poliser får inte ekonomin att gå ihop på grund av låg lön

SKÅNE-ÖSTERGÖTLAND. De senaste två åren har allt fler poliser valt att lämna yrket. En högre lön är den viktigaste anledning att fler kan tänka sig fortsätta jobba som poliser. Det anser sex av tio poliser enligt en undersökning som av Novus Opinion gjorts för Polisförbundet.

– Ska polisen kunna uppfylla sitt samhällsuppdrag måste vi hålla kvar de poliser vi har och locka tillbaka poliser som slutat. Då måste lönerna upp, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Drygt sex av tio poliser anser att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att fortsätta att jobba som polis av de drygt 2 100 svar som Novus Opinion fick. Enligt undersökningen finns fyra anledningar att poliser kan tänka sig att inte lämna yrket.

  • Högre lön
  • Fler poliser
  • Bättre arbetstider
  • Tydligare och mer tillgänglig arbetsledning
En del poliser har till och med svarat att de känner sig tvingade att arbeta mer övertid för att få ekonomin att gå ihop. De har en grundlön på 27 000 kronor eller mindre.

– Det är upprörande att så många poliser känner att de inte kan leva på sin grundlön, säger Lena Nitz.

– Från regeringen har man uttalat att polisyrket måste göras mer attraktivt och rikspolischefen har upprepade gånger sagt att han tycker att lönerna måste upp. Han har också sagt att det extra pengatillskottet för 2018 möjliggör större förändringar än tidigare, säger Lena Nitz, som hoppas att ökade löner för fler före detta poliser att åter igen söka sig tillbaka till yrket.

Publicerad 01 November 2017 11:43